vrijdag 3 april 2015

The Last Wolf / Wolf Totem (2015)

Land: China / Frankrijk
Regie: Jean-Jacques Annaud
Cast: Feng Shaofeng, Shawn Dou, Ragchaa Ankhnyam, Yin Zhusheng e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/04/the-last-wolf-wolf-totem-2015.html
We schrijven het jaar 1967. De Culturele Revolutie is in zijn tweede jaar en de studenten Chen Zhen (Feng Shaofeng) en Yang Ke (Shawn Dou) verruilen voor twee jaar het Pekingse stadsleven voor een functie als schapenherder in Binnen-Mongolië. Zij moeten zorgen dat de kuddedieren uit de klauwen van de wolven blijven. Wanneer na het wolfseizoen alle welpen worden afgemaakt, besluit Chen Zhen om één wolfje te sparen en het zelf op te voeden.

Na een jarenlang productieproces zag ‘The Last Wolf’ begin 2015 eindelijk het levenslicht. De enorme wachttijd zat onder andere in het feit dat in de film louter gebruik wordt gemaakt van echte wolven die een speciaal en langdurig trainingstraject hebben ondergaan. Hier ligt ook direct de charme van deze Chinees-Franse blockbuster. Naast de vilein uitziende heersers van de steppe, steelt ook vooral het kleine welpje van Chen Zhen de show.

Een andere grote reden om de rolprent op het witte doek te zien, zijn de adembenemende Binnen-Mongoolse landschappen die door regisseur Jean-Jacques Annaud terecht veel aandacht krijgen. De prachtige beelden met schitterende muziek doen niet zelden denken aan fraaie natuurdocumentaires; een compliment voor de cinematografie.

‘The Last Wolf’ is een ode aan het Binnen-Mongoolse nomadenvolk en de interactie met het het plaatselijke dierenrijk. Overtuigende acteurs verschuilen het ietwat simpele plot, maar de synopsis is ondergeschikt aan het visuele spektakel. De authentieke setting en het feit dat er gebruik wordt gemaakt van echte wolven, maakt van de twee uur durende rolprent indrukwekkend kijkvoer.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten