zaterdag 28 maart 2015

Dearest / Qin ai de (2014)

Land: China / Hong Kong
Regie: Peter Chan
Cast: Huang Bo, Hao Lei, Zhao Wei, Tong Dawei, Zhang Yi, Zhou Pinrui, Zhu Dongxu e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/03/dearest-qin-ai-de-2014.html
Tian Wen-jun (Huang Bo) en Li Hong-qin (Zhao Wei) zijn een gescheiden koppel dat samen een driejarig zoontje genaamd Pengpeng opvoedt. Wanneer de jonge Pengpeng tevergeefs achter zijn moeder’s rijdende auto aan rent, raakt hij steeds verder van huis. Tot overmaat van ramp wordt hij door een vreemde man uit het niets van straat geplukt. Zijn ouders zoeken, samen met lotgenoten, wanhopig naar een teken van leven. De ontvoering maakt door de jaren heen meer levens kapot dan je in eerste instantie zou verwachten.

De ontvoering van een kind is de grootste nachtmerrie van iedere ouder. Het niet weten of je spruit überhaupt nog leeft is een kwellende gedachte die door regisseur Peter Chan op fenomenale wijze in beeld wordt gebracht. De indrukwekkend acterende cast weet de wanhoop zó overtuigend over te brengen dat dit tot in de poriën gevoeld wordt en waterige ogen lijken vaker regel dan uitzondering.

De kijker wordt, naast het hartverscheurende en op waargebeurde feiten berustende verhaal, volledig in de juiste stemming gebracht door de prachtige score. De muziek, in combinatie met de fraaie cinematografie, drukt op een positieve manier een flinke stempel op de sfeer van de Chinese tranentrekker.

In ‘Dearest’ wordt op een ontroerende manier het gigantische probleem van de Chinese kinderhandel aan de kaak gesteld en aan het grote publiek getoond. De film biedt geen oplossing voor dit verschrikkelijke fenomeen, maar zorgt door haar authentieke weerspiegeling van de wanhoop en verdriet dat deze ontvoeringen teweegbrengen voor het broodnodige bewustzijn. Naast het belangrijke maatschappelijke doel dat de rolprent met zich mee draagt, staat de film ook garant voor ruim twee uur cathartisch vermaak.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten