vrijdag 17 april 2015

Chasuke’s Journey / Ten no Chasuke (2015)

Land: Japan
Regie: SABU (Tanaka Hiroyuki)
Cast: Matsuyama Kenichi, Ono Ito, Osugi Ren, Iseya Yusuke e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/04/chasukes-journey-ten-no-chasuke-2015.html

Chasuke (Matsuyama Kenichi) is een engel die in de hemel thee serveert aan een groep scenarioschrijvers. Alles wat zij opschrijven, wordt op aarde werkelijkheid. Wanneer de onschuldige aardse Yuri (Ono Ito) letterlijk ten dode wordt opgeschreven, wordt Chasuke naar de aarde gestuurd om dit te voorkomen. Als de andere scenaristen erachter komen, proberen zij koste wat kost hem te dwarsbomen.

Zoals het plot doet vermoeden, is ‘Chasuke’s Journey’ een knotsgekke film. De Japanse rolprent bevat alles wat een typisch Japanse komedie moet hebben: hilarische personages in nog gekkere situaties. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit in de film. Vooral hoofdpersoon Chasuke is geweldig neergezet. Naast het feit dat de dolkomische engel het publiek regelmatig in een deuk doet liggen, weet Matsuyama de onsterfelijke Chasuke ook een menselijke kant te geven. De balans qua personages is precies goed.

De film snijdt een thema aan waar talloze filosofen tientallen jaren van hun leven de hersens over hebben gekraakt, maar laat dit op een duidelijke en interessante manier zien. Doordat de film zo gevarieerd is heeft de kijker ook geen enkel probleem om de aandacht voor de volle zeven kwartier vol te houden. Sterker nog, de film doet naar veel meer verlangen. Daarbij komt kijken dat de actie schitterend in beeld is gebracht en ook de Japanse popnummers klinken fijn in de oren.

‘Chasuke’s Journey’ voelt heerlijk vernieuwend en fris aan. De personages, zowel hoofd- als bijrollen, weten stuk voor stuk de kijker te raken dan wel aan het lachen te maken. De excentrieke regisseur SABU, die ook schrijver van het boek is waar de film op gebaseerd is, weet als geen ander hoe hij zijn novelle naar het witte doek moet transformeren. Aan elk detail is gedacht en dat komt uitstekend over ook. ‘Chasuke’s Journey’ is niet zomaar een film, maar meer een belevenis. Een ervaring die elke (Aziatische) filmliefhebber zou moeten ondergaan.


Waardering: 5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten