vrijdag 29 maart 2019

Asako I & II / Netemo sametemo (2018)

Land: Japan
Regie: Hamaguchi Ryusuke
Cast: Higashide Masahiro, Karata Erika, Seto Koji, Yamashita Rio, Ito Sairi, Watanabe Daichi e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/03/asako-i-ii-netemo-sametemo-2018.html
Het is absoluut liefde op het eerste gezicht voor Asako (Karata Erika) wanneer ze in een kunstgalerij in Osaka Baku (Higashide Masahiro) plots tegen het lijf loopt. Na een kortstondig samenzijn verdwijnt hij echter net zo snel, zonder een spoor achter te laten, weer uit haar leven. Jaren gaan voorbij als de inmiddels in Tokio wonende Asako op een dag Ryohei (wederom Higashide), die qua uiterlijk als twee druppels water op haar plotseling verdwenen ex-vriend lijkt, tegenkomt. Na een aarzelend begin groeien de twee naar elkaar toe en lijkt een uiterst gelukkig leven in het verschiet. Totdat net zo uit het niets Baku weer ten tonele verschijnt.

‘Asako I & II’ is een romanverfilming dat afgelopen zomer nog streed om de Gouden Palm op het prestigieuze filmfestival van Cannes. De belangrijkste filmprijs ging echter naar een andere Japanse film (Shoplifters, red.), wat des te meer laat zien dat de Japanse cinema tot de absolute top behoort. Ook dit intrigerende liefdesverhaal weet door haar kalme karakter een verpletterende indruk te maken.

Liefde is een ongrijpbare energie dat de ratio meedogenloos het zwijgen op kan leggen. Deze mysterieuze kracht waant zich als een grijze schaduw rondom Asako’s gedeisde leven. De verdwijning van de liefde van haar leven kan Asako maar moeilijk verkroppen en de mentale en emotionele pijn wordt door Karata op verschillende momenten pijnlijk en intrigerend overgebracht.

‘Asako I & II’ is een ode aan de veranderlijkheid en de mysterieuze kracht van de liefde en weet met Karata en Higashide de perfecte cast aan zich te binden. De rustige sfeer en oog voor het alledaagse maakt van de film een genot om naar te kijken. Een emotionele rit die bewust klein wordt gehouden, waardoor de bij vlagen onnavolgbare trekjes van Asako des te meer indruk weten te maken.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten