vrijdag 22 maart 2019

Helpless / Hwacha (2012)

Land: Zuid-Korea
Regie: Byun Young-joo
Cast: Lee Sun-kyun, Kim Min-hee, Jo Sung-ha, Kim Byul e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/03/helpless-hwacha-2012.html

Wanneer dierenarts Mun-ho (Lee Sun-kyun), een maand voordat hij en zijn verloofde Seon-yeong (Kim Min-hee) samen hun ja-woord aan elkaar zullen geven, bij een benzinestation een koffiepauze inlast, verdwijnt laatstgenoemde plotseling en onder mysterieuze omstandigheden uit zijn auto. Een bevriende bankier weer Mun-ho echter te melden dat op het moment van haar verdwijning de dame in kwestie tevergeefs een bankrekening probeerde te openen. Een verleden vol met persoonlijke faillissementen steekt hier een stokje voor. Met behulp van zijn neef Jong-geun (Jo Sung-ha), een door omkoopschandalen achtervolgde ontslagen detective, gaat hij opzoek naar zijn vermiste verloofde en komt langzaam maar zeker achter het geheime leven van diens droomvrouw.

‘Helpless’ is een Koreaanse psychologische thriller, afgeleid van de bestseller novelle ‘All She Was Worth’ uit de pen van de Japanse schrijfster Miyabe Miyuki, met een hoog suspense gehalte. Wat in eerste instantie lijkt op een klassieke ontvoeringsthriller verandert al snel in een weloverdacht en complex identiteitsmysterie dat ook eens verrassend donker getint is.

Kim, vooral bekend van Park Chan-wook’s ‘The Handmaiden’ en muze cq. tegenwoordige wederhelft van Hong Sang-su, weet op een intrigerende manier een extra figuurlijk masker op te zetten en haar mysterieuze karakter is van haar gezicht af te lezen. Net zo indrukwekkend is haar mannelijke tegenspeler Lee, wiens wanhoopsuitbarstingen logische en oprechte gevolgen zijn van de onwerkelijke situatie de beste man zo plotseling verzeild in is geraakt.

‘Helpless’ is een lekker wegkijkende film met een goede personage ontwikkeling en uitstekende cast. De bijna twee uur die voor de rolprent gereserveerd staan worden worden goed benut en laten de kijker in een zelfde titulaire staat achter als de noodlottige hoofdrolspeler.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten