vrijdag 5 april 2019

BNK48: Girls Don’t Cry (2018)

Land: Thailand
Regie: Nawapol Thamrongrattanarit
Cast: Cherprang Areekul, Rinu Izuta, Praewa Suthamphong, Nayika Srinian, Jennis Oprasert e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/04/bnk48-girls-dont-cry-2018.html
Afgekeken uit Japan begint een platenlabel in Thailand een eigen meidengroep bestaande uit maar liefst 30 jonge tieners en begin twintigers. Met een zesjarig contact op zak worden de jonge idoltjes dagelijks de fijne kneepjes van het popsterrenvak bijgebracht. Van de 30 leden horen er per singel ‘slechts’ zestien tot het kernteam, de groep die ook daadwerkelijk aan de muziek meewerken en in de shows dansen. Hoor je er niet bij, dan ben je minstens drie maanden verwijderd van alle schijnwerpers. De meiden balanceren tussen vriendschap en hevige concurrentiestrijd waarin niet talent of hard werken, maar populariteit op social media juist de boventoon voert.

Wat begon als een documentaire voor de fans van de populaire band werd geleidelijk aan door regisseur Nawapol Thamrongrattanarit omgetoverd in een film met een meer universieel en relateerbaar karakter; de jonge idolen zijn immers net mensen met dezelfde problemen en obstakels als elke andere puber.

De rolprent weet een goede balans te vinden tussen het succesverhaal en de minder gelukkige leden. Met een neutrale blik interviewt Thamrongrattanarit beide kampen en doet dat zonder te (ver)oordelen, op een tedere en humane manier. De simpele talking heads stijl past zodoende precies bij de kern waar de film omdraait: het normaliseren van een op het oog buitengewone groep meiden.

‘BNK48: Girls Don’t Cry’ is een unieke documentaire dat de wereld van de piepjonge sterren bijzonder oprecht in beeld brengt en zich bewust niet laat verlekkeren door de makkelijke weg van de roem of juist de keerzijde te kiezen. In plaats daarvan neemt regisseur Thamrongrattanarit de tijd en geeft het de menselijke aandacht voor de de persoon dat het verdient. Het is de persoon en niet het personage dat centraal staat. Een razend populaire meidenband als metafoor voor het normale leven; een meer identificeerbare popsterren portret bestaat niet.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten