vrijdag 4 januari 2019

Shoplifters / Manbiki kazoku (2018)

Land: Japan

Regie: Kore-Eda Hirokazu

Cast: Lily Franky, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Jo Kairi, Sasaki Miyu, Kiki Kirin e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/01/shoplifters-manbiki-kazoku-2018.html
Een arme familie aan de onderkant van de maatschappij heeft winkeldiefstal tot een kunst verheven. Na een winters avondje ‘boodschappen doen’ vinden Osamu (Lily Franky) en Nobuyo (Ando Sakura) de vijf jarige Yuri (Sasaki Miyu), een in de steekgelaten hongerig meisje. Ze besluiten haar mee te nemen en ze wordt onderdeel van het grijpgrage gezin. Hoewel ze het behoorlijk krap hebben weet de familie een fijn leven te lijden, totdat één klein foutje stevig weggemoffelde geheimen bovenwater laat komen en hun leven totaal op de kop weet te zetten.

De Japanse meesterregisseur Kore-Eda Hirokazu is de koning als het aankomt op het maken van films met bijzondere familiedynamiek. Ook in zijn meest recente titel, die afgelopen zomer nog hoge ogen gooide op het filmfestival van Cannes en waar ‘Shoplifters’ er met de Gouden Palm vandoor ging, speelt Kore-Eda met de familiebanden en voegt hij er een interessante twist aan toe.

‘Shoplifters’ is een bitterzoet drama waarin de marginale familie ondanks hun grijpgrage handen er behoorlijk warmhartig uit de verf komt. Het helpt dat de ervaren (en inmiddels overleden) Kiki Kirin en Lily Franky in tenminste vier van Kore-Eda’s laatste vijf films meespeelden en ze de leermeester zodoende perfect aanvoelen. De grootste blikvanger is echter de piepjonge Jo Kairi wiens charismatische voorkomen van het beeld afspat. Ook de nóg jongere Sasaki Miyu weet al vlug de harten van de kijker te stelen.

Kore-Eda’s achttiende feature is er één om in te lijsten. Het marginale bestaan van de drie-generatie-tellende familie wordt nimmer zielig bevonden en op een fijngevoelige manier stuurt hij de film naar de vraag wat familie eigenlijk precies betekent. Het alledaagse leven op een verre van alledaagse manier én met een niet-alledaagse twist zorgt wederom voor een subtiel en subliem inkijkje in een bijzondere Japans gezin.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten