vrijdag 2 juni 2017

Montage / Mongtajoo (2013)

Land: Zuid-Korea
Regie: Jung Geun-sub
Cast: Kim Sang-kyung, Uhm Jung-hwa, Song Young-chang, Jo Hee-bong e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/06/montage-mongtajoo-2013.html

Al vijftien jaar buigt detective Chung-ho (Kim Sang-kyung) het hoofd over een onopgeloste kidnapping- c.q. moordzaak. Vijf dagen voordat de zaak officieel verjaard is, vindt Chung-ho een bloem op de eens zo fatale plek. Alleen de politie, Ha-kyung (Uhm Jung-hwa), de moeder van het jonge slachtoffer en de dader weten van dit specifieke detail af. Ha-kyung smeekt de detective om de dader alsnog te pakken te krijgen, maar de tijd dringt. Niet lang daarna wordt de kleindochter van Han-chul (Song Young-chang) ontvoert en alles duidt erop dat de dader van welleer weer actief is.

Het Koreaanse ‘Montage’ is een suspense thriller c.q. who-dunnit en tevens Jung Geun-sub’s prima regiedebuut. De film laat er geen gras over groeien en weet binnen een aantal minuten de aandacht al ferm op zich gericht te krijgen. Dat doet het slim door nadruk te leggen op de gigantische tijdsdruk in de eerste zaak en de zorgvuldigheid waarmee de dader in de tweede zaak ook uit de handen van de politie weet te blijven.

Zoals een goede suspense thriller betaamt kent de film de nodige twists en wordt de kijker op goede wijze een aantal keer op het verkeerde been gebracht. Het verhaal ontrafelt zich in een uitstekend gestaag tempo en ook het einde weet te bevredigen. Dat de perfecte misdaden niet altijd even realistisch zijn, hoort enigszins bij het genre.

Door de hoge kwaliteit van (suspense) thrillers die Korea rijk is, is het vandaag de dag moeilijk om als film met kop en schouders boven de rest uit te steken. Dat doet Jung’s debuut dan ook niet, maar dat wil absoluut niet zeggen dat de rolprent daarom afgekeurd moet worden. Integendeel zelfs, want de de film weet van begin tot eind te boeien en zit uitstekend in elkaar. ‘Montage’ mag terecht geplaatst worden in de alsmaar groeiende lijst van fijne Koreaanse thrillers.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten