vrijdag 23 juni 2017

Blue Gate Crossing / Lan se da men (2002)

Land: Taiwan
Regie: Yee Chih-yen
Cast: Gwei Lun-mei. Liang Yolin, Chen Bolin e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/06/blue-gate-crossing-lan-se-da-men-2002.html

Middelbare scholier Yuezhen (Liang Yolin) is smoorverliefd op Shihao (Chen Bolin), maar durft haar liefde niet direct aan hem kenbaar te maken. Kerou (Gwei Lun-mei), haar tomboy-achtige beste vriendin moet, geheel tegen haar zin in, een handje helpen. Wanneer het Kerou lukt om de aandacht van Shihao te krijgen, gelooft hij niet in het bestaan van Yuezhen. Om de situatie nog ingewikkelder te maken valt Shihao juist voor Kerou, maar die kan zijn liefde niet beantwoorden, omdat ze zelf stiekem een oogje heeft op haar beste vriendin.

In 2002 verraste regisseur Yee Chih-yen vriend en vijand door de eerste Taiwanese lesbische coming-out film te maken. Tegelijkertijd vestigde de rolprent verschillende conventies voor de high school films die volgden. Zo trad de school voor het eerst op de voorgrond als de films belangrijkste locatie. Ook werd het nu mogelijk voor de studenten om als hoofdrolspelers te fungeren. Alleen al hierom wordt de interesse gewekt.

De film is niet alleen interessant door de rol die het speelde in de geschiedenis van de Taiwanese cinema en haar LGBT-thema, maar ook door haar simplistische en realistische aanpak waarmee de nooit bestaande liefdesdriehoek behandeld wordt. Prima acteerwerk en uitstekende regie zorgen ervoor dat de film niet afhankelijk hoeft te zijn van ongepaste sensatie. Less is ook in dit geval more.

‘Blue Gate Crossing’ is een belangrijke en geslaagde film de weg vrijmaakte voor de vele succesvolle high school films die volgden, maar ook de carrières lanceerde van de twee uitstekende jonge debutanten: Chen en Gwei. Hoewel de rolprent zich tamelijk ingetogen presenteert, weet het complexe tienergevoelens prima over te brengen. Het rustige tempo past goed bij de relatief korte speelduur. Het Taiwanese ‘Blue Gate Crossing’ laat zien dat in het high school genre een commerciële aanpak verre van noodzakelijk is.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten