vrijdag 16 juni 2017

Mother / Madeo (2009)

Land: Zuid-Korea
Regie: Bong Joon-ho
Cast: Kim Hye-ja, Won Bin, Jin Goo e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/06/mother-madeo-2009.html

Een klein dorpje in het zuiden van Zuid-Korea wordt opgeschrikt door de moord op een jonge studente. De zwakbegaafde Do-joon (Won Bin) wordt al snel als hoofdverdachte aangehouden. Zijn alleenstaande, oude moeder (Kim Hye-ja) is overtuigd van haar zoons onschuld, maar de politie lijkt niet van gedachten veranderd te kunnen worden. De moeder neemt het heft in eigen hand en gaat tot het uiterste om de waarheid boven water te halen.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Bong Joon-ho’s ‘Mother’ is een dijk van een film. Het verhaal zit beter in elkaar dan je in eerste instantie verwacht, maar is vooral meeslepend van begin tot eind. Twee redenen zijn hier debet aan: Bong’s slimme manier van verhaalvertelling en de geweldige Kim als wanhopige moeder.

De fenomenale Kim verdient normaal gesproken haar geld op de bühne en door rollen in tv-series, maar is zelden te zien op het grote, witte doek. De stap naar film blijkt voor de ervaren actrice geen enkel probleem. Vol compassie, doorzettingsvermogen en akelig realistische drang naar gerechtigheid weet Kim de film compleet te dragen. Ook Won Bin als mentaal zwakke hoofdverdachte imponeert.

‘Mother’ is een genot om naar te kijken en weet de aandacht van de kijker continue vast te houden door haar intrigerende personages and uitstekende regie. Vooral het laatste halfuur, waarin de film langzaam tot haar climax klimt, is van een bijzonder hoge kwaliteit. Daarbovenop ziet de film er ook nog eens schitterend uit waardoor de film in bijna alle facetten van het vak uitmuntend weet te scoren en niet snel vergeten zal worden.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten