vrijdag 9 juni 2017

Tampopo (1985)

Land: Japan
Regie: Itami Juzo
Cast: Yamazaki Tsutomu, Miyamoto Nobuko, Watanabe Ken e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/06/tampopo-1985.html

Nadat een kleine jongen van zijn pestkoppen wordt gered door een soort modern cowboy duo genaamd Goro (Yamazaki Tsutomu) en Gun (Watanabe Ken), duiken de drie het matig lopende noedelrestaurantje van diens moeder Tampopo (Miyamoto Nobuko) in. Als een van de andere gasten stampij maakt, besluit Goro zich ermee te bemoeien. Hij komt er echter niet zonder kleerscheuren vanaf; de volgende dag wordt hij wakker in het huis van de eenzame chef Tampopo. Wanneer zij het tweetal een kom noedels aanbiedt, vraagt ze beide om feedback. Er valt het nodige aan te merken op het eten en Tampopo smeekt hen dan ook om haar slechtlopende zaakje naar de top te brengen. De training begint direct en aan alles wordt gewerkt om de perfecte kom ramen te creëren.

Het Japanse ‘Tampopo’ is meer dan de weg van de gelijknamige hoofdrolspeelster naar de top van de lokale ramen markt. Nee, met de vele uitstapjes die de film rijk is, moet de rolprent gezien worden als een ode aan heerlijk (Japans) eten, waarin de iconische ramen noedels meer dan terecht in de spotlights staan.

Itami Juzo’s comedy werd decennia voor ons al liefkozend omschreven als een ramen western, als reactie op de Westerse spaghetti western. Deze eigenzinnige benaming reflecteert het karakter van de rolprent uitstekend. ‘Tampopo’ is namelijk niet je doorsnee film, maar dat maakt van Tampopo juist zo’n bijzondere kijkervaring. Sterker nog, het ietwat vreemde karakter zorgt voor een bekorende en zelfs, vreemd genoeg, charmante twee uur.

Films over eten en koken in Azië hebben vaak iets speciaals. De hechte band tussen voedsel en mens is nergens zo hecht als in het Oosten en dat wordt ook hier nogmaals duidelijk. Na het zien bereiden van ontelbare porties ramen en de hilarische visuele handleiding hoe de noedels gegeten moeten worden, zal men nooit meer hetzelfde kijken naar de kom voor ons, wanneer we weer eens trek hebben in een kommetje noedelsoep. 


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten