vrijdag 3 maart 2017

Harmonium / Fuchi ni tatsu (2016)

Land: Japan
Regie: Koji Fukada
Cast: Kanji Furutachi, Mariko Tsutsui, Tadanobu Asano, Momone Shinokawa e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/03/harmonium-fuchi-ni-tatsu-2016.html

In een klein Japans dorpje runt Toshi (Kanji Furutachi) met zijn vrouw Akie (Mariko Tsutsui) en tienjarig dochtertje Hotaru (Momone Shinokawa) een bescheiden metaalwerkplaats. Op een dag staat meneer Yasaka (Tadanobu Asano), een mysterieus persoon uit het verleden van Toshi, voor de deur. Zonder te overleggen met zijn vrouw, huurt Toshi hem in en laat Yasaka zelfs bij hem thuis intrekken. Deze keuze verandert het leven van de kleine, rustige familie voorgoed.

Het Japanse ‘Harmonium’ maakt op overtuigende wijze een cinematische vertolking van het abstracte begrip schuldgevoel. Dit doet het door het uitstekend in elkaar zittende verhaal, dat na een wat rustig begin zich steeds interessanter weet te ontrafelen. Dit is ook terug te vinden in het subtiele acteerwerk en de dito onderlinge relaties na de verschijning van de mysterieuze Yasaka.

Van begin tot eind kent de film een depressieve ondertoon. Ook dit wordt visueel ondersteund door met name de wat grauwe en koude gloed over de film. Maar ook niet onbelangrijk is de kille sfeer die heerst in de mini fabriek, waar niet zelden haast zaaddodend werk verricht moet worden. Om over de climax van de film nog maar te zwijgen.

Regisseur Koji Fukada is er in geslaagd om een rolprent te fabriceren die diepe impact maakt en daardoor niet snel vergeten zal worden. Mysterieus, pijnlijk, maar vooral depressief is het gevoel dat overheerst. Met twee uur misschien wat aan de lange kant, maar het tweede bedrijf maakt veel goed.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten