vrijdag 24 maart 2017

Comrades, Almost a Love Story / Tian mi mi (1996)

Land: Hongkong
Regie: Peter Ho-Sun Chan
Cast: Maggie Cheung, Leon Lai, Kristy Yang, Eric Tsang, Christopher Doyle e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/03/comrades-almost-love-story-tian-mi-mi.html

Hongkong eind jaren 80. XiaoJun (Leon Lai) verruilt het vaste land van China voor het bruisende Hongkong om zo te proberen zijn aanstaande huwelijk te bekostigen. In z’n zoektocht naar een baan ontmoet hij de eveneens Chinese Qiao (Maggie Cheung), een pientere vrouw die geen kans onbenut laat om een extra zakcentje te verdienen. Wat in eerste instantie een puur economische ontmoeting lijkt, verandert langzaam maar zeker in een liefdevolle relatie. Echt samenzijn zit er door de moeilijke omstandigheden van beide eigenlijk niet. In tien jaar tijd kan echter van alles gebeuren.

Liefde. Geen ander thema is zo universeel en herkenbaar als liefde. Er is geen mens op aarde die niet zowel de positieve als de minder fijne kanten ervan ervaren heeft. Hier speelt regisseur Peter Chan dan ook maar al te graag op in. En niet zonder succes. De alledaagse verleidingen die de afstand tussen geliefden met zich meebrengt wordt zonder moeite vakkundig regelrecht naar het hart geredigeerd.

Een gevoelige romance is natuurlijk niets zonder een goede performance of chemie tussen de twee tortelduifjes. Ook hier laat de film absoluut geen steken vallen. Het verlangen, maar vooral ook realisatie van de obstakels binnen hun nog prille relatie zijn bijzonder goed uitgewerkt. Vooral Maggie Cheung schittert in haar rol als eenzame, maar doortastende gelukszoeker.

‘Comrades: Almost a Love Story’ is een fijne doch bitterzoete rolprent die in twee uur tijd geluk en ware liefde met elkaar doet smelten. In een verhaal dat een klein decennium bestrijkt weet het het tempo goed op pijl te houden en het plot er niet onnodig ingewikkeld of onnatuurlijk door te maken.  'Comrades: Almost a Love Story' is een dijk van een film dat ruim 20 jaar na dato nog steeds indruk weet te maken.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten