vrijdag 10 maart 2017

Train to Busan / Busanhaeng (2016)

Land: Zuid-Korea
Regie: Yeon Sang-ho
Cast: Gong Yoo, Ma Dong-seok, Kim Su-an, Jung Yu-mi, Kim Eui-sung e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/03/train-to-busan-busanhaeng-2016.html
De workaholic Seok-woo (Gong Yoo) heeft het zo druk met z’n baan dat zijn dochtertje Soo-an als verjaardagscadeau een reis naar haar moeder in Busan verkiest boven het zoveelste materialistische cadeau. Eenmaal op het station slaat het noodlot toe. Een mysterieus virus verspreidt zich onder het volk waardoor onschuldige mensen razendsnel in zombies veranderen, die op hun beurt weer hetzelfde trucje uithalen. Als een van de geïnfecteerde zich op het laatste moment de trein in weet te krijgen, verandert de routine trip richting het zuiden in een ware hellerit.

In een tijdspanne van een kleine twee uur raast er een trein vol met heerlijke chaos op volle snelheid voorbij. Kei harde actie en bloeddorstige zombies vliegen letterlijk om de oren van de uitstekende hoofdrolspelers. De special effects zijn uiterst kundig gemaakt en geven de film een authentieke zombie-sfeer.

De film is bijzonder vermakelijk, maar weet tegelijkertijd maatschappelijke kritiek te leveren. In een tijd waar vluchtelingenopnames het nieuwes domineren houdt ‘Train to Busan’ de kijker terecht een spiegel voor. De boodschap is duidelijk, maar overmeesterd de gruwelijke actie show nimmer.

Het Koreaanse ‘Train to Busan’ is een ware monsterhit in eigen land en het universele format waarin de film de kijker vast weet grijpen slaat ook hier zonder problemen aan. De zombies, hoewel ontzettend dom, zijn angstaanjagend en weten door hun perfect cgi geloofwaardig over te komen, hoe raar dat ook klinkt. Regisseur Yeon Sang-ho weet het zombiegenre op een opwindende manier wereldwijd weer op de kaart te zetten. Hulde!


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten