vrijdag 17 maart 2017

Yamato (California) (2016)

Land: Japan
Regie: Daisuke Miyazaki
Cast: Hanae Kan, Nina Endo, Reiko Kataoke e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/03/yamato-california-2016.html


In de schaduw van een Amerikaanse legerbasis ligt het Japanse Yamato. Veel van de overzeese cultuur sijpelt langzaam in de lokale cultuur waardoor vooral de tiener Sakura (Hanae Kan) worstelt met haar eigen identiteit. De rebellerende adolescent probeert zich desondanks via hiphop en rapmuziek te uiten, maar constant laag overvliegende legermateriaal voert het spanningsgevoel tussen Japan en Amerika telkens weer op. Als haar half Amerikaanse, half Japanse stiefzusje Rei (Nina Endo) bij haar komt inwonen, weet ze langzaam maar zeker haar eigen stem te laten horen.

Regisseur Daisuke Miyazaki groeide zelf op in het Japanse Yamato en weet als geen ander in hoeverre de naastgelegen Amerikaanse legerbasis zijn invloed uitoefent op de vormende jeugd. Het Japans-Amerikaanse sentiment is constant aanwezig en de oorverdovende geluidsoverlast van de laag overvliegende vliegtuigen representeert dit op prima wijze.

Daarmee wordt ook gelijk een van de beste facetten van de rolprent aan het licht gebracht. De sound design en bijpassende hiphop muziek maken indruk, waardoor je zelfs met je ogen dicht nog in de bioscoopstoel kunt genieten. Maar houdt ook vooral de ogen open, want zowel de schattige Endo als de talentvolle Kan zijn meer dan de moeite waard om te zien.

De film is door haar zoektocht naar een eigen identiteit met de Japans-Amerikaanse militaire achtergrond ook interessant voor hen die niet van (Japanse) hiphop houden. De rap moet niet al te letterlijk worden genomen, Sakura’s rhyms doen eerder op spoken word poetry lijken, maar laat vooral aan het einde een goede indruk achter. ‘Yamato (California)’ is een kleine bescheiden film, maar wel een met een hart.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten