vrijdag 2 december 2016

If Cats Disappeared from the World / Sekai kara Neko ga Kieta nara (2016)

Land: Japan
Regie: Akira Nagai
Cast: Takeru Satoh, Aoi Miyazaki, Mieko Harada, Gaku Hamada, Eiji Okuda e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/12/if-cats-disappeared-from-world-sekai.html

Een jonge postbode (Takeru Satoh) krijgt plotseling te horen dat hij door een hersentumor nog slechts enkele dagen te leven heeft. Wanneer hij die dag thuiskomt wordt hij opgeschrikt door een duivel (eveneens Satoh) die er precies zo uitziet als de jongen zelf. Deze doppelganger vertelt hem dat hij de volgende dag dood zal gaan, maar geeft hem een optie om zijn leven telkens met een dag te verlengen. Deze extra dag kan verdiend worden als hij er mee instemt om één ding van de aardbodem te laten verdwijnen alsof het nooit bestaan heeft. De keuze lijkt in eerste instantie makkelijk gemaakt, maar de verdwijning heeft meer consequenties dan de arme jongen lief is.

‘If Cats Disappeared from the World’ laat je op een interessante wijze anders kijken naar de meest simpele dingen in het leven. Tegelijkertijd focust de film zich op wat echt belangrijk in het leven is. Dit doet het door een slim bedacht en uitstekend uitgevoerd verhaal.

Opvallend is de dubbelrol van Satoh, die zowel de stervende postbode alsmede de mysterieuze doppelganger speelt. Dit doet hij fantastisch. Fantastisch zijn ook zijn medespelers die stuk voor stuk uitstekend zijn gecast. Naast het prima acteerwerk valt ook de muziek in positieve zin op. Vooral de veelgebruikte pianoklanken vullen de eveneens mooi geschoten beelden goed aan.

‘If Cats Disappeared from the World’ voelt zoals een echt goede Japanse film aan moet voelen. Sfeervol, technisch in orde en vooral een tikkeltje vreemd. De titel doet vermoeden dat de rolprent zich volledig rondom de schattige viervoeters centreert. Wie dat in zijn achterhoofd houdt, komt een klein beetje bedrogen uit. Maar vrees niet: de katten krijgen gelukkig toch voldoende aandacht.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten