vrijdag 23 december 2016

The Teacher’s Diary / Khid thueng withaya (2014)

Land: Thailand
Regie: Nithiwat Tharatorn
Cast: Laila Boonyasak, Sukrit Wisetkaew e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/12/the-teachers-diary-khid-thueng-withaya.html


In ruraal Thailand wordt Ann (Laila Boonyasak) aangesteld als lerares op een drijvend mini basisschooltje. Hoewel de voorzieningen uiterst primitief zijn, heeft ze het er erg naar haar zin. Haar achtergebleven vriend heeft er moeite met de afstand tussen de twee. Na een jaar besluit ze, op aandringen van haar partner, om toch weer op een reguliere school les te geven. Haar vervanger is Song (Sukrit Wisetkaew), een oude worstelaar voor wie het lesgeven iets totaal nieuw is. Hij heeft moeite om zijn draai te vinden, maar dat verandert wanneer hij het dagboek van zijn voorgangster vindt. Zonder juf Ann ooit te hebben gezien, valt hij als een blok voor haar door het lezen van haar dagboek. Wanneer ook Song de drijvende school heeft verlaten, komt juf Ann weer terug. Ze vindt haar oude dagboek weer en ontdekt dat Song het een en ander heeft aangevuld. Ook zij raakt hotel de botel van hem, maar contact krijgen met elkaar in deze primitieve omstandigheden blijkt een stuk moeilijker dan gedacht.

In een door Tinder gedomineerde wereld waarin ‘liefde’ slechts het resultaat is van de fraaiheid van je foto's, is het Thaise ‘The Teacher’s Diary’ een fijne afwisseling. De romantici onder ons zullen blij zijn om te zien dat, hoewel de acteurs uiteraard fijn voor het oog zijn, het innerlijk de ware reden is van dit potentiële liefdeskoppel. Gelukkig zorgt de film met zijn humor voor voldoende variatie, waardoor het geen zoetsappig geheel wordt.

Charmant is misschien wel het toverwoord voor de luchtige, maar prima in elkaar zittende rolprent. De primitieve omstandigheden uit de film weerspiegelen allerminst de kwaliteit en techniek van de filmmakers zelf; de uitstekende belichting en goed uitwerkte overgangen zorgen voor een soepele kijkervaring die met bijna twee uur niet eens erg lang aanvoelt. Eigenlijk is alleen het iets te voorspelbare einde een minpunt waard.

‘The Teacher’s Diary’ is een fijne, luchtige, maar vooral ook vermakelijke film. Sfeervol en toegankelijk  zonder daarmee veel in te leveren op het verhaal of de acteerprestaties. De film kijkt makkelijk weg en weet je te raken zonder cliché aan te voelen. Een uitstekende keuze voor deze kerstperiode.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten