vrijdag 25 november 2016

A Simple Life / Tou ze (2011)

Land: Hongkong
Regie: Ann Hui
Cast: Andy Lau, Deanie Ip e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/11/a-simple-life-tou-ze-2011.html

Al ruim zestig jaar werkt Ah-Tao (Deanie Ip) als huishoudster voor de familie van Roger (Andy lau), een Hongkongse filmproducent. Wanneer Ah-Tao wordt opgeschrikt door een beroerte, kiest ze eieren voor haar geld en ruilt haar baan in voor een leven in een verzorgingshuis. De ontstane leegte in Roger’s huis doet hem realiseren hoeveel de trouwe huishoudster eigenlijk voor hem betekent en hij besluit de rollen om te draaien.

Het is regisseur Ann Hui gelukt om een prachtige, maar vooral ook menselijke film te maken waarin de relatie van een oudere dienstmeid en een ongetrouwde filmproducent een interessante ontwikkeling doormaakt. De film maakt geen gebruik van slinkse melodramatische trucjes, maar creëert oprechte emoties, zowel bij de personages als bij de kijker.

Dit komt vooral door de natuurlijk spelende Lau en Ip. Vooral laatst genoemde maakt indruk wanneer zij noodgedwongen intrek neemt in het verzorgingshuis. De film houdt het verhaal bewust simpel wat zorgt voor een nog realistischere beleving. Het langzame tempo maakt de film wel wat aan de lange kant.

‘A Simple Life’ is een aandoenlijke film die het leven na een beroerte niet mooier maakt dan het in werkelijkheid is. Het is vooral de uitstekende spelende cast dat zorgt voor een extra lading sympathie voor de oudere generatie onder ons. De rustige rolprent is een aangename verrassing tussen de veelal hectische actie titels uit deze speciale Chinese regio.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten