vrijdag 16 december 2016

Your Name / Kimi no Na wa (2016)

Land: Japan
Regie: Shinkai Makoto
Cast: Mone Kamishiraishi, Ryunosuke Kamiki e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/12/your-name-kimi-no-na-wa-2016.html


Middelbarescholier Mitsuha heeft het wel gehad in het kleine plattelandsdorpje Itomori. Veel liever zou ze in het bruisende Tokio willen wonen. Deze droom komt gedeeltelijk uit als ze op een dag wakker wordt in het lichaam van Taki, een jongeman uit de Japanse hoofdstad. Geheel willekeurig wisselen de twee van lichaam en eenmaal van de schrik bekomen beginnen ze zich met elkaars dagelijkse leven te bemoeien. De transformaties duren telkens maar een dag en de twee communiceren door teksten op hun hand te schrijven of berichtjes in ieders telefoon achter te laten. Als de gedachtewisselingen ook net zo abrupt weer ophouden gaan de twee opzoek naar elkaar. Een mysterieus overvliegende komeet maakt een ontmoeting een stuk moeilijker.

Anime’s hebben het vermogen om de fantasie te prikkelen, meer nog dan speelfilms kunnen doen. En de fantasie wordt zeker geprikkeld tijdens het zien van dit grappige, maar vooral ook meeslepende geanimeerde drama. De film ziet er geweldig uit. Zo goed zelfs dat het je zal verbazen dat de achtergronden met de hand getekend zijn.

Het sterkste punt van de film ligt hem echter in de personages en de band die zij, zowel met elkaar als met de kijker, opbouwen. De chemie, hoewel getekend, is duidelijk voelbaar en het kost dan ook geen moeite om voor beide het beste te verlangen. Hoewel een zoetsappige romance op de loer ligt, kiest de film het juiste pad wat resulteert in een unieke film met een ijzersterk verhaal en dito uitvoering.

‘Your Name’ is met recht een van de meest bezochte films in Japan dit jaar. Het verhaal gaat een stuk dieper dan je zou verwachten en zit uitstekend in elkaar. De film ziet er schitterend uit en ook de muziek werkt sfeer verhogend. Het begrip déjà vu krijgt een unieke nieuwe betekenis.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten