vrijdag 30 september 2016

Shutter (2004)

Land: Thailand
Regie: Banjong Pisanthanakun / Parkpoom Wongpoom
Cast: Ananda Everingham, Natthaweeranuch Thongmee, Achita Sikamana e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/09/shutter-2004.html

Jane (Natthaweeranuch Thongmee) rijdt per ongeluk een overstekende vrouw aan. Haar vriend Tun (Ananda Everingham), een fotograaf van beroep, dwingt haar om snel weg te rijden wanneer Jane polshoogte probeert te nemen. Als Tun een paar dagen later zijn net geschoten foto’s ontwikkelt, ziet hij dat op elke foto een rare schaduw te zien is. Het zit de twee niet lekker en al snel leggen ze een verband tussen de schimmen op de foto’s en het ongeluk. Als de twee dieper op de zaak ingaan, komen ze erachter dat er meer schuilt achter de mysterieuze foto’s dan ze lief is.

Genrefilms zijn vaak niet de meest originele werken, maar doen vaak wel wat van ze verwacht wordt. Dit is absoluut het geval in de Thaise horrorfilm ‘Shutter’. Zo weet je bijvoorbeeld dat er een schrikmoment aan zit te komen en toch weet het moment je volledig te raken. Niet één keer, maar telkens weer. Daar licht dan ook de kracht van de film.

De rolprent bezit alle elementen die we kennen uit het klassieke Aziatische horrorgenre. Vrouwelijke witte geest? Check. Angstaanjagende bebloede gezichten? Check! Constante spanning? Check! Niet alleen de goed geschoten beelden en prima set design, maar vooral ook de muziek weet de kijker van begin tot eind alert te houden voor de onvermijdelijke schrikmomenten.

De twee jongen regisseurs Pisanthanakun en Wongpoom hebben een voortreffelijk debuut afgeleverd met het zenuwslopende ‘Shutter’. Fans van het genre zullen smullen; angsthazen kunnen beter anderhalf uur iets anders doen. Een groter compliment kan een horrorfilm niet krijgen.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten