vrijdag 7 oktober 2016

Postcards from the Zoo / Kebun binatang (2012)

Land: Indonesië
Regie: Edwin
Cast: Ladya Cheryl, Nicholas Saputra e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/10/postcards-from-zoo-kebun-binatang-2012.html


Lana (Ladya Cheryl) groeit op onder de vleugels van een giraf-verzorger wanneer zij als peuter in de lokale Jakartaanse dierentuin is achtergelaten. Haar hele leven speelt zich af binnen de muren van de zoo. Daar komt verandering in wanneer zij betoverd raakt door een in een cowboy kostuum rondtrekkende charmante illusionist (Nicholas Saputra).

In een rustig tempo legt de Indonesische regisseur Edwin verbanden tussen de wereld binnen de dierentuin en die daarbuiten. Dit doet hij door het verhaal te verweven met
beelden van de utopie die de dierentuin lijkt te zijn en de realiteit buiten de hekken van het park. De eenzame giraf, de enorme nijlpaarden en al het andere gespuis krijgen ruim baan in dit verhaal zonder echt plot.

Het is vooral de bizarre aanwezigheid (en dito aftocht) van de cowboy c.q. goochelaar dat een surrealistisch sausje gooit over de film. Ook de camera draagt hier z’n steentje bij door regelmatig het gevoel te geven alsof de kijker zelf in dierentuin aanwezig is. Dit zorgt voor een dromerig effect zonder dat het te gek wordt.

‘Postcards from the Zoo’ is een mix van onbezorgdheid, uitgebeeld als de zoo, én de taaie realiteit die verbeeld is buiten de utopische dierentuin, dat goed in balans is. Natuurlijk geacteerd en zonder poespas geregisseerd; de film lijkt vooral gemaakt te zijn voor de fijnproevers.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten