vrijdag 23 september 2016

The Wailing / Gokseong (2016)

Land: Zuid-Korea
Regie: Na Hong-jin
Cast: Kwak Do-won, Hwang Jung-min, Jun Kunimura, Chun Woo-hee, Kim Hang-hee e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/09/the-wailing-gokseong-2016.html


Een ogenschijnlijk rustig en simpel dorpje wordt uit het niets geteisterd door een aantal mysterieuze en angstaanjagend ogende sterfgevallen. De gebeurtenissen lijken samen te vallen met de komst van een geheimzinnige Japanse man (Jun Kunimura) die zich voornamelijk in de bergen schuil houdt. De politieagent Jong-goo (Kwak Do-won) is ervan overtuigd dat de Japanse man er iets mee te maken heeft nadat een eveneens mysterieuze vrouw de man in de buurt van de moorden gezien heeft. De zoektocht naar de Japanner wordt persoonlijk wanneer ook zijn dochter symptomen van de ziekte vertoont.

Het zijn vooral de bilspieren die aan het werk moeten tijdens de het kijken van deze spannende suspense-thriller. Niet alleen omdat het met ruim twee-en-een-half uur een lange zit is, maar vooral omdat men de gehele rolprent lang met samen geknepen billen naar het scherm zit the staren. En dat haast zonder onderbrekingen: zo intens is de film.

Wat de film zo interessant maakt, naast het feit dat alles er schitterend uit ziet en er uitstekend geacteerd wordt, is de diepere betekenis en de interpretatie die de kijker zelf kan en mag invullen. Wie of wat is goed en hoe moet de wanhopige hoofdpersoon handelen zijn vragen die zelfs na het einde nog in het hoofd zullen blijven rondspoken.

Na Hong-jin’s ‘The Wailing’ is een bijzonder verslavende film, zij het wel wat aan de lange kant. Daarnaast komt het geluid bij sommige scenes extreem hard binnen, maar hier houden de nadelen dan ook wel op. Zeldzaam spannend en bij vlagen zelfs eng; ‘The Wailing’ maakt haar titel meer dan waar.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten