vrijdag 16 september 2016

Battle Royale / Batoru rowaiaru (2000)

Land: Japan
Regie: Fukasaku Kinji
Cast: Kitano Takeshi, Fujiwara Tatsuya, Maeda Aki, Yamamoto Tarô e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/09/battle-royale-batoru-rowaiaru-2000.html

De Japanse overheid selecteert elk jaar een willekeurige klas en dropt de leerlingen op een onbewoond eiland. Slechts één tiener kan van het eiland ontsnappen, maar moet dan wel de enige overlevende zijn in dit drie dagen lang moordspel. Mocht er na drie dagen geen winnaar zijn, legt iedereen het loodje. Angst en paniek worden langzaam maar zeker ingeruild voor koelbloedige slachtingen. In een strijd op leven en dood proberen de verliefde Nanahara Shuya (Fujiwara Tatsuya) en Nakagawa Noriko (Maeda Aki) zo weinig mogelijk bloed bloed te vergieten.

Het Warsaw Philharmonic Orchestra weet de toon van deze Japanse actie-horrorfilm direct goed te zetten. Met name door de epische muziek, die regelmatig de gruwelijke actie vergezeld, weet het de kijker in de juiste sfeer te krijgen. Geen generieke melodietjes, maar ouderwets goede klassieke muziek zorgt voor het gewenste effect.

Japan is hét land waar kinderen kunnen uitblinken in gruwelijke, spannende en uiterst bloedige films. En ook hier maakt het land haar reputatie weer waar. Met volle overtuiging weten de vooral jonge acteurs hun laatste levende uren in beeld te brengen. Maar ook de spijkerharde leraar, gespeeld door de fantastische en ongekend charismatische Kitano Takeshi verdient een pluim.

Fukasaku Kinji’s ‘Battle Royale’ is een geweldige film waarin een bruut verhaal goed vertolkt wordt naar het witte doek. Spannend, maar vooral gruwelijk door het vele bloed en het idee dat de leerlingen elkaar moeten doden om te blijven leven is een beeld dat hard binnenkomt. Op het voorspelbare en iets minder goed uitwerkte einde na is de film het waard om zestien jaar na dato een absolute klassieker genoemd te mogen worden.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten