vrijdag 1 juli 2016

Memories of Murder / Salinui chueok (2003)

Land: Zuid-Korea
Regie: Bong Joon-ho
Cast: Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Kim Roe-ha, Park No-shik e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/07/memories-of-murder-salinui-chueok-2003.html
Het is 1986 en in een klein mijnwerkersdorp in het noordwesten van Korea onderzoekt de lokale politie de dood van twee knappe jonge dames. Al snel worden er verschillende mannen aangehouden voor een hardhandig verhoor door de incapabele rechercheurs Park (Song Kang-ho) en Cho (Kim Roe-ha), maar tot een doorbraak leidt het niet. Hulp komt er vanuit Seoul in de persoon van rechercheur Seo (Kim Sang-kyung). Hij ziet een patroon in de moorden en zijn theorie dat er een seriemoordenaar rondloopt wordt bevestigd wanneer er opnieuw een aantrekkelijke jonge vrouw verkracht en levenloos wordt aangetroffen. De dader achter slot en grendel krijgen gaat echter moeilijker dan gehoopt.

Suspense is het sleutelwoord in deze fraaie thriller van Koreaanse makelij. Met behulp van een goed geschreven script en de juiste dosering zwarte humor weet de film de kijker mee te slepen in een reis vol spanning en frustratie gevoed door een nog loslopende seriemoordenaar. Dat de rolprent teruggrijpt op ware gebeurtenissen, maakt de film alleen maar gruwelijker, in de positieve zin van het woord.

Niet alleen het verhaal is meeslepend, maar ook audiovisueel staat deze de film zijn mannetje. Vooral de setting waarin de rolprent zich afspeelt weet het juiste gevoel te genereren. Ontelbare liters regen vallen op een donker en fraai belicht dorpje en wanneer de camera zich schuil houdt in de berm of in de bosjes weet je dat er iets intens gaat gebeuren. De geweldige, opzwepende muziek in sommige key scenes maakt het plaatje compleet.

Het hoogtepunt bevindt zich echter in de beklijvende climax van de film, waarin de angstige werkelijkheid bijna fysiek voelbaar wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat hersenen overuren maken en ze na de ruim twee uur nog lang niet uit gekraakt zijn. ‘Memories of Murder’ zal niet snel uit het geheugen gewist worden.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten