vrijdag 29 juli 2016

Eat Drink Man Woman / Yin shi nan nu (1994)

Land: Taiwan
Regie: Ang Lee
Cast: Lung Sihung, Wang Yu-wen, Wu Chien-Lien, Yang Kuei-Mei e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/07/eat-drink-man-woman-yin-shi-nan-nu-1994.html


Mr. Chu (Lung Sihung) is een alleenstaande meesterchef en pater familias van een gezin met drie dochters. Door zijn hoge leeftijd en ontelbare uren in de keuken zijn z’n smaakpapillen flink achteruit gegaan. Dit weerhoudt hem echter niet om ook thuis uitbundig te koken voor zijn inmiddels al volwassen, maar nog steeds inwonenden, kinderen. De eettafel is het middelpunt van de familie waarin zowel het eten als belangrijke zaken in het leven besproken worden. Het leven van de Chu familie verandert in een rap tempo wanneer de dochters soms gedwongen eigen keuzes in het leven moeten maken.

De rol van eten is van ongekend belang in de culturen uit het Oosten, zo ook in Taiwan, en is niet te vergelijken met Nederland. Het is daarom dat regisseur Ang Lee zijn familie drama centreert rondom de immer rijkelijk bedekte eettafel. Ook de preparatie van al het heerlijks wordt fraai weergegeven door de fantastisch acterende Lung en laat de kijker niet zelden watertandend en hongerig achter.

De rolprent draait niet louter om de gelauwerde chef, maar duikt ook in de levens van zijn drie dochters, elk met hun eigen persoonlijke conflicten en problemen. Ook de drie dames weten te overtuigen en ieders verhaallijn is interessant, maar door tijdgebrek niet altijd zo uitgebreid als je zou willen. Deze segmenten zorgen wel voor verrassingen en dat geldt ook voor de pater familias zelf.

‘Eat Drink Man Woman’ is een film waarin de eetcultuur gebruikt wordt om de onafwendbare familiaire veranderingen bespreekbaar te maken en aan te kondigen. Interessante en vooral authentieke personages worden vertolkt door een geweldige cast met als hoogtepunt wijlen Lung Sihung in de rol van vader en meesterchef Mr. Chu. Alleen al de onweerstaanbare Chinese cuisine valideert het zien van de film.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten