vrijdag 1 april 2016

Cart / Kateu (2014)

Land: Zuid-Korea
Regie: Boo Ji-young
Cast: Yum Jung-ah, Moon Jeong-hee, Kim Young-ae, Kim Kang-woo, Do Kyung-soo, Chun Woo-hee, Ji-woo, Hwang Jung-min e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/04/cart-kateu-2014.html


De moeders Sun-hee (Yum Jung-ah) en Hye-mi (Moon Jeong-hee) werken met nog een veertigtal andere dames in een grote Koreaanse supermarkt. Ze hebben allemaal een tijdelijk contract, maar vooral Sun-hee, met haar voorbeeldige werkethos, zit dicht tegen een vast contract aan. Van hogerop komt echter het nieuws dat alle tijdelijke werknemers vroegtijdig ontslagen worden. De dames zijn razend en vormen een bond om gezamenlijk hun onterechte ontslag aan te vechten.

De film draait om een staking die in 2007 plaatsvond en maar liefst 512 dagen in beslag nam. Dit zorgt net voor dat beetje meer sympathie voor de noeste vrouwen, die ook zonder deze achtergrond informatie al snel de kijker achter zich geschaard zal zien. Menig kijker zonder vast contract zal zich zonder problemen kunnen inleven in de benarde situatie van het stakende personeel.

Dit Koreaanse drama zoomt op een humane manier in op dit Koreaans probleem. De werkdruk ligt hoog en dat geldt niet alleen voor de lagere functies binnen het bedrijf. Dit aspect komt goed terug in deze visueel aantrekkelijke rolprent. Toch zijn het vooral de moedige dames die met hun acteerwerk het probleem op de kaart weten te zetten.

Toch is de film niet helemaal perfect. Zo voegt het subverhaal over de strubbelingen van Sun-hee’s zoon niet veel toe en had een tikkeltje meer variatie zou deze toch al vermakelijke film naar een nog hoger niveau geteeld hebben. Alleen al om het interessante onderwerp verdient 'Cart' meer dan gemiddelde aandacht.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten