vrijdag 8 april 2016

Mountains May Depart / Shan he gu ren (2015)

Land: China
Regie: Jia Zhangke
Cast: Zhao Tao, Zhang Yi, Liang Jingdong, Dong Zijian, Sylvia Chang

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/04/mountains-may-depart-shan-he-gu-ren-2015_8.html


Tao (Zhao Tao) bemind door zowel de rijke ondernemer Jinsheng (Zhang Yi) als de vriendelijke, mijnwerker Liangzi (Liang Jingdong). Haar keuze valt in het voordeel van Jinsheng. Ze trouwen en krijgen al snel een kind, die de op geld geobsedeerde Jinsheng Daole oftewel Dollar noemt. Het huwelijk houdt geen stand en Dollar verhuist met z’n vader naar Shanghai en later naar Australië. Hoe ouder hij wordt, hoe meer hij van zijn vader en moeder vervreemdt.

Verteld in drie episodes, 1999, 2014 en 2025, laat ‘Mountains May Depart’ op fraaie wijze de generatiekloof zien tussen het oude en nieuwe China verpakt in een drama rondom de indrukwekkend, maar tevens tragische Tao. Het veranderende China en diens economische gevolgen komen goed tot uiting in de psyche van de mens en hoe dit op sociaal gebied erg nadelig kan uitpakken.

Deze verschillende stappen in tijd, telkens geflankeerd door een andere aspect ratio, maken de film reuze interessant, alleen al om het feit dat je niet kan wachten hoe en of de situatie van de eveneens intrigerende hoofdrolspelers veranderd is. De rolprent weet daarnaast op een humane manier te ontroeren, zonder overdreven melodramatische trucjes uit te halen.

Wederom weet Jia Zhangke te imponeren. Deze gerenommeerde zesde generatie Chinese filmmaker zorgt exploreert in ‘Mountains May Depart’ genoeg aspecten van liefde, familie en de (Chinese) samenleving waardoor de ruim twee uur durende rolprent nimmer saai wordt. Het derde bedrijf voelt iets minder geloofwaardig aan, maar de film kan rusten op haar rotsvaste fundering.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten