vrijdag 1 januari 2016

Taxi Blues (2005)

Land: Zuid-Korea
Regie: Choi-ha Dong-ha
Cast: Choi-ha Dong-ha e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/01/taxi-blues-2005.html
Een zomer lang kruipt regisseur Choi-ha Dong-ha in het leven van een van de 70.000 taxichauffeurs die zich dagelijks het schompes werken voor een minimale vergoeding in de Koreaanse wereldstad Seoul. In zijn taxi ontvangt hij een kleine afspiegeling van de maatschappij. De documentaire laat zien dat het leven van een taxichauffeur, in een moordend competitieve branche, een behoorlijke aanslag op de psyche uitoefent.

‘Taxi Blues’ is een documentaire die vaak meer als een mockumentary aanvoelt. Korea staat bekend om haar hevige drankcultuur, maar het blijft haast onwerkelijk om te zien wat voor passagiers de beste man dagelijks vervoert. De niet zelden ladderzatte klanten werken soms op de lachspieren, maar laten ook de donkere kant van de alcohol zien. Choi-ha blijft vaak bijzonder rustig, maar ook hij heeft zijn grenzen.

De rolprent heeft een wat amateuristische look, maar dat zorgt tegelijkertijd voor een intieme sfeer. De camera is vaak gericht op de achterbank of de passagiersstoel waardoor de focus komt te liggen op de vaak opmerkelijke, maar onsamenhangende verhalen van de nietsvermoedende taxirijders. De grauwe en koude kleurpallet staat symbool voor de matige omstandigheden waarin de taxichauffeurs hun slopende uren moeten draaien.

‘Taxi Blues’ is een fraaie, ietwat deprimerende documentaire die op geheel eigenwijze kritiek op de Koreaanse samenleving uit. De intieme sfeer zorgt voor de nodige sympathie, niet alleen voor de regisseur hemzelf, maar voor alle hardwerkende taxichauffeurs in het bomvolle Seoul.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten