vrijdag 20 maart 2015

1 Litre of Tears / Ichi ritoru no namida (2005)

Land: Japan
Regie: Okamura Riki
Cast: Oonishi Asae, Ashikawa Yoshimi, Torii Kaori e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/03/1-litre-of-tears-ichi-ritoru-no-namida.html


Op weg naar school maakt de 14 jarige Aya (Oonishi Asae) een flinke smak op de grond en bezeert haar gezicht. Bij een simpel doktersonderzoekje blijkt dat de val niet helemaal uit het niets komt. Ze wordt gediagnosticeerd met een zeldzame, ongeneselijke hersenaandoening waardoor haar motoriek en spraakvermogen al snel achteruit gaan. Een moeilijke revalidatie begint, wetende dat ze niet oud zal worden.

‘1 Litre of Tears’ is gebaseerd op het korte leven van de echte Kito Aya. De film volgt het dagboek dat zij tijdens haar ziekte trouw bijgehouden heeft. Het zesjarige proces van de diagnose tot aan het moment dat Aya nauwelijks meer kan praten en aan bed gekluisterd is, wordt in vogelvlucht behandeld. De anderhalf uur die voor de rolprent gereserveerd staan zijn eigenlijk te kort om de hele lijdensweg goed uit te beelden.

Desalniettemin weet deze Japanse tranentrekker de gevoelige snaar meermaals te raken. Naast het tragische verhaal is de indrukwekkend spelende Oonishi hier debet aan. De ondanks alles goedlachse debutante switcht zonder moeite tussen een lach en een traan, maar weet vooral met haar fysieke spel te overtuigen.

Er is weinig mis met de verfilming van Kito Aya’s aangrijpende memoires. De film ziet er prima uit en de muziek weet de de sfeer goed te vatten. Aan het plot is weinig te veranderen, maar iets meer afwisseling had niet misstaan. Daarnaast moet de film concurreren met het gelijknamige boek en tv serie en daar delft de rolprent helaas net het onderspit.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten