vrijdag 13 maart 2015

The Attorney / Byeon-ho-in (2013)

Land: Zuid-Korea
Regie: Yang Woo-seok
Cast: Song Kang-ho, Yim Si-wan, Oh Dal-su, Song Young-chang, Kim Young-ae e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/03/the-attorney-byeon-ho-in-2013.html

Zonder universitaire opleiding weet Song Woo-seok (Song Kang-ho) het, in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toch te schoppen tot advocaat. Door een wijziging in de wet mogen advocaten nu ook verschillende notariële zaken doen en Song speelt hier handig op in. Geld lijkt zijn voornaaste drijfveer. Pas nadat Jin-woo (Yim Si-wan), een bekende van hem, en diens boekclubleden door de nationale veiligheidspolitie hardhandig worden opgepakt en voor communist beschuldigd worden, veranderen Songs prioriteiten.

‘The Attorney’ kent een erg lange inleiding voordat men aan de kern van het verhaal toe komt. Zo’n driekwartier lang wordt er toegewerkt naar een haast niet te winnen rechtszaak waar Song de verdediging voor verzorgt. Toch is zelfs het inleidende gedeelte al een genot om naar te kijken. De fantastisch acterende Sang portretteert een sympathieke doorzetter die, helemaal in de tweede helft van de film, de kijker op het puntje van z’n stoel doet zitten.

De film is losjes gebaseerd op het leven van Roh Moo-hyun, de negende president van Zuid-Korea. Hij begon als belastingadvocaat maar evolueerde in een invloedrijke mensenrechtenadvocaat. Deze evolutie wordt in de rolprent op prachtige wijze in beeld gebracht, zowel visueel als inhoudelijk excelleert de film.

Regisseur Yang Woo-seok weet bij zijn debuut meteen te imponeren. De briljante Song en zijn medespelers overtuigen en de rolprent ziet er schitterend uit. Het verhaal, zij het met een lange inleiding, is van begin tot eind interessant en de spanning stijgt wanneer de climax dichterbij komt. Vooral de scenes in de rechtbank zijn indrukwekkend te noemen.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten