vrijdag 30 januari 2015

Siti (2014)

Land: Indonesië
Regie: Eddie Cahyono
Cast: Sekar Sari, Delia Nuswantoro, Chelsy Bettido, Ibnu Widodo, Bintant Tumur Widodo, Titi Dibyo e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/01/siti-2014.html
Siti (Sekar Sari) is een jonge moeder en vrouw van een visserman die door een ongeluk aan bed gekluisterd is. Hierdoor blijft het jonge gezinnetje met een fikse schuld zitten. Aan Siti de moeilijke taak om de schuld van haar man af te lossen en daarom werkt ze in de avonden bij in een karaokebar. Hier komt ze in aanraking met een politieagent die haar probeert te schaken. Dit zorgt voor de nodige spanningen in haar huwelijk.

De film geeft een fraaie inkijk in de dagelijkse strubbelingen van een jong gezin in geldproblemen. De sombere sfeer wordt goed gevat door het louter gebruik van grijstinten. Ook valt op dat de film een ouderwetse aspect ratio van 4:3 hanteert. Regisseur Eddie Cahyono laat deze keuze uitleggen als zijnde de smalle leefwereld van de hoofdrolspeelster. Een opvallende, maar moedige keuze die goed uitpakt.

Een ander positief punt van de film is het acteerwerk. Als uithangboord fungeert de beeldschone Sari. Deze talentvolle debutante weet haar rol op uitstekende manier te vertolken en draagt als het ware de gehele film. Er is een duidelijke chemie zichtbaar tussen de Indonesische schone en regisseur Cahyono, maar ook met de andere acteurs, die stuk voor stuk goed werk leveren.

‘Siti’ is een frisse simpele film in de positieve zin van het woord. De rolprent weet de alledaagsheid van het weinig welvarende gedeelte van Indonesië zonder poespas realistisch in beeld te brengen. Het tempo ligt laag, maar de 88 minuten die voor de film gereserveerd staan zorgen ervoor dat ‘Siti’ nimmer saai wordt.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten