vrijdag 16 januari 2015

Moebius / Moebiuseu (2013)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kim Ki-duk
Cast: Seo Young-ju, Jo Jae-hyeon, Lee Eun-woo e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/01/moebius-moebiuseu-2013.html

In een op het oog normaal Koreaans gezin is van alles mis. De vader des huizes (Jo Jae-hyeon) heeft een affaire en zijn vrouw (Lee Eun-woo) komt daar al snel achter. Moeder de vrouw flipt en probeert haar man letterlijk van zijn mannelijkheid te beroven. Wanneer dat niet lukt heeft de compleet verwarde vrouw het gemunt op hun zoon (Seo Young-ju). Ze castreert hem in zijn slaap met alle gevolgen van dien.

De toon voor deze film wordt in de eerste paar minuten al vrij heftig gezet. De castratie laat weinig aan de verbeelding over en is niet geschikt voor eenieder met een zwakke maag. Het is dan ook niet gek dat op de wereldpremière in Venetië een kijker al brakend het pand voortijdig verliet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Wat opvalt is dat er geen enkel gesproken woord te horen valt. De film kent geen enkele dialoog wat soms wat geforceerd over doet komen. Vooral omdat de film vol zit met geweld, verkrachting, incest en al het andere dat God verboden heeft, zou een krachtterm niet onrealistisch overkomen. Het tegenovergestelde doet dat dus wel.

Regisseur Kim Ki-duk blijft zijn publiek keer op keer verrassen met opnieuw een gewelddadig drama. De film weet door de geforceerde stilte, simpele cinematografie en te overdreven melodramatische stukken geen potten te breken. Wel is het Kim gelukt om zijn kijkers wederom een experimenteel werk voor te schotelen, wat betuigt van moed.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten