vrijdag 9 januari 2015

As Tears Go By / Wong Gok ka moon (1988)

Land: Hong Kong
Regie: Wong Kar-wai
Cast: Andy Lau, Jacky Cheung, Maggie Cheung, Alex Man e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/01/as-tears-go-by-wong-gok-ka-moon-1988.htmlWah (Andy Lau) is een gangster ergens halverwege in de hiërarchie van een Hongkongse bende. Hij is zelf mentor van zijn ‘little brother’ Fly (Jacky Cheung) die hem vaker dan lief is in de problemen brengt. Toch voelt hij het als zijn plicht om te zorgen voor hem. Naarmate de tijd vordert krijgen zij echter steeds meer ruzie binnen de bende.

‘As Tears Go By’ kwam ruim 25 jaar geleden uit als zijnde Wong Kar-wai’s eerste feature film. Deze gangster vechtfilm zit boordevol actie en de blauwe plekken schieten als paddestoelen uit de grond op de huiden van de vechtgrage gangsters. De gevechten voelen redelijk authentiek aan, zeker voor een Hongkonse rolprent uit de jaren 80.

Hoewel er op de achtergrond een potentieel aardig liefdesdrama ontpopt, gaat Wong hier helaas niet verder op in. Spijtig, want dat zou iets meer variatie brengen in een verder vol overgoten actiefilm. De rol van de dan vierentwintigjarige Maggie Cheung wordt hierdoor jammerlijk flink verkort.

Wong Kar-wai weet met zijn regiedebuut aardig binnen te komen in de Hongkongse filmindustrie. Nu, zo’n kwart eeuw later kunnen we concluderen dat dit niet zijn beste werk is geweest. ‘As Tears Go By’ staat wel aan de basis van een aantal andere zeer vruchtbare samenwerkingen met een groot deel van de cast en daar mogen we in retrospectief Wong erg dankbaar voor zijn.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten