vrijdag 2 januari 2015

Audition / Ôdishon (1999)

Land: Japan
Regie: Takashi Miike
Cast: Ryo Ishibashi, Eihi Shiina, Tetsu Sawaki, Jun Kunimura e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/01/audition-odishon-1999.html

Zeven jaar na de dood van zijn vrouw, vindt Aoyama (Ryo Ishibashi) het tijd voor een nieuwe vrouw in z’n leven. Zijn vriend Yoshikawa (Jun Kunimura), een filmproducer, gebruikt een auditie voor zijn nieuwe film om dames aan Aoyama te introduceren. Al snel valt Aoyama’s oog op de mooie Asami Yamazaki (Eihi Shiina). Het klikt vlug tussen de twee, maar er schuilt iets mysterieus achter Asami.

Wie zonder voorkennis het Japanse ‘Audtion’ opzet zal de eerste drie kwartier denken te kijken naar een vermakelijk drama. Niets is echter minder waar en na het eerste schrikmoment verandert de rolprent in een verontrustende horrorfilm. De kijker zal niet elke vijf minuten van z’n stoel vallen, maar de schrik zit hem vooral in de lugubere acties waartoe de onschuldig ogende Asami in staat is.

Het grootste minpunt is het feit dat de film bij vlagen erg ingewikkeld is. Doordat de filmmaker geen duidelijk beeld weet te schetsen, is het aan de kijker om zijn eigen interpretatie erop los te laten. Hierdoor blijven een paar prangende vragen onbeantwoord en blijft de kijker zowel beangstigend als een tikkeltje onbevredigd achter.

‘Audition’ komt op het gebied van horror een beetje langzaam op gang, maar hierdoor komt het eerste schrikmoment wel extra hard binnen. Het ingewikkelde laatste deel doet wat af aan de algehele beleving, maar de angstaanjagende wreedheid wordt er hier niet minder door. Op dit gebied weet regisseur Takashi Miike het hoogst te scoren.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten