vrijdag 26 december 2014

Coming Home / Gui lai (2014)

Land: China
Regie: Zhang Yimou
Cast: Chen Daoming, Gong Li, Zhang Huiwen e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/12/coming-home-gui-lai-2014.html

Ten tijden van de Chinese Culturele Revolutie wordt hoogleraar Lu Yanshi (Chen Doaming) door de Communistische Partij opgepakt. Na bijna twintig jaar zijn vrouw Feng Wanyu (Gong Li) en dochter Dandan (Zhang Huiwen) niet te hebben gezien komt hij eindelijk vrij en een zoete reünie lijkt voor de hand te liggen. Het gaat echter allemaal anders als Wanyu blijkt te lijden aan traumatisch geheugenverlies. Ondanks verwoede pogingen lijkt zij haar man niet meer te kennen. Yanshi en Dandan geven echter niet op.

In 1987 was het regisseur Zhang Yimou die de toen piepjonge Gong Li liet debuteren. Vele  vruchtbare samenwerkingen en een glansrijke carriere (voor beide) volgden. Nu, zeventien jaar later zou zich misschien wel een zelfde soort scenario kunnen afspelen, maar dan met de talentvolle Zhang Huiwen in de hoofdrol. Een nieuw talent lijkt geboren.

Niet alleen Zhang Huiwen speelt in Zhang Yimou’s tranentrekker ‘Coming Home’ een puike rol, ook Gong en Chen weten meer dan te overtuigen. Samen zorgen zij voor een geloofwaardig geheel. Vooral de laatste twee weten de gevoelige snaar veelvuldig te raken. De nog altijd smoorverliefde oud dissident laat bij elke poging de essentie van ware liefde zien. Hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden van de vergeetachtige Wanyu, zij het op haar eigen droevige manier.

Het moge duidelijk zijn dat ‘Coming Home’ een bitterzoet drama van hoog niveau is. Het is niet de eerste keer dat regisseur Zhang Yimou succes had met een ware tranentrekker. De rolprent voelt authentiek aan en de acteerprestaties horen tot de top van de Chinese filmindustrie. Tel daarbij op dat alles er gelikt uitziet en de romantici onder ons kunnen hun geluk niet op.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten