vrijdag 3 oktober 2014

3 Idiots / Three Idiots (2009)

Land: India
Regie: Rajkumar Hirani
Cast: Aamir Khan, Madhavan, Sharman Joshi, Omi Vaidya, Kareena Kapoor, Boman Riani e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/10/3-idiots-three-idiots-2009.html

Tien jaar na hun studententijd gaan de twee beste vrienden Farhan (Madhaven) en Raju (Sharman Joshi) opzoek naar hun verloren vriend Rancho (Aamir Khan). De kameraden zitten op een prestigieuze technologische universiteit. Daar waar iedereen hard werkt om de beste van de klas te worden, is Rancho daar een uitzondering op. Tijdens de zoektocht wordt bekend waarom de drie studenten zo’n hechte band hebben opgebouwd.

Een gemiddelde komedie duurt niet langer dan anderhalf, twee uur. Het is daarom misschien even schrikken als je ziet dat ‘3 Idiots’ bijna drie uur vraagt om je attentie. Wees echter niet bang: deze Indiase rolprent houdt je gedurende de gehele lengte aan de buis gekluisterd. De enige momenten waarin de aandacht even verslapt kan worden zijn de onontkoombare liederen die in elke Indiase mainstream film plaatsvinden. De dans- en zangscènes voegen weinig toe en hadden er net zo makkelijk uitgelaten kunnen worden.

Wat opvalt aan de acteurs is dat ze stuk voor stuk door kunnen gaan als jonge studenten en begin dertigers. Omdat de film is opgedeeld in grote flashbacks en de huidige zoektocht is het belangrijk dat de hoofdrolspelers herkenbaar blijven, maar wel tien jaar ouder lijken. Hier slaagt ‘3 Idiots’ goed in. Ook de casting is prima verzorgt. Alleen het hoofd van de universiteit (Boman Riani) lijkt niet echt realistisch. Zijn hilariteit maakt echter veel goed.

Er is weinig aan te merken op deze verrassende titel uit India. Het verhaal zit vol met plotwendingen, waardoor je als kijker telkens op het verkeerde been gezet wordt. Hiermee blijft de film fris aanvoelen. Door de hilarische en uitstekend presterende acteurs blijf je naar meer verlangen. Om met het credo van de film te spreken: All izz well!


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten