vrijdag 29 augustus 2014

God of Gamblers / Dou san (1989)

Land: Hong Kong
Regie: Wong Jing
Cast: Chow Yun-fat, Andy Lau, Joey Wang, Yang Tse Lin e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/08/god-of-gamblers-dou-san-1989.html

Ko Chun (Chow Yun-fat) verliest zelden of nooit een gokspel. Om deze reden staat hij in Hongkong bekend als de God of Gamblers. Wanneer hij door een ongelukkige val, die niet voor hem bestemd was, valt, verliest hij z’n geheugen. Wanneer hij ontwaakt is hij mentaal gezien net een kind. Verantwoordelijk voor deze val zijn de kleine buurtcrimineel Knife (Andy Lau) en zijn twee handlangers. Zij ontfermen zich over Ko en ontdekken zijn speciale gave.

Wong Jings ‘God of Gamblers zweeft een beetje tussen een komedie en een actiefilm. Beide genres maken aanspraak op deze titel. Er zit namelijk voldoende actie in en de kogels vliegen je soms om de oren. Maar ook de transformatie van super gokker naar een man met de herseninhoud van een kind zorgt voor klunzige situaties. Zoals je mag verwachten van een 25 jaar oude film, zijn de actiescènes niet altijd geloofwaardig en ook komen de grappen niet altijd even hard aan. Toch weten beide aspecten geen ergernissen op te roepen.

Aan de acteerprestaties van de hoofdrolspelers is weinig mis. Chow overtuigd vooral als serieuze meestergokker, maar als verstandelijk beperkte kan hij ook uit de voeten. Ook Lau kruipt prima in de rol van de ‘amateur’ crimineel Knife, al komt hij in de actie beter tot zijn recht. Het is eerder de regie die Lau niet volwaardig te doen laten schitteren, in tegenstelling tot zijn glansrol in o.a. 'Infernal Affairs'.

De rolprent laat zich zowel letterlijk als figuurlijk iets te vaak in de kaarten kijken, maar dat is inherent aan het genre en de tijd waarin de film geproduceerd is. Er moet gezegd worden dat ‘God of Gamblers’ 25 jaar geleden waarschijnlijk iets meer indruk maakte dan vandaag de dag. Toch is de film best de moeite waard. Vooral de kaarttrucjes en gokscènes, inclusief de pokerface van de meestergokker Chow doen het hem.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten