vrijdag 15 augustus 2014

Gips / Gipusu (2000)

Land: Japan
Regie: Akihiko Shiota
Cast: Machiko Ono, Hinako Saeki e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/08/gips-gipusu-2000.html

Op de terugweg van haar kantoorbaan, ziet de tweeëntwintig jarige Kazuko (Machiko Ono) een mysterieuze vrouw op krukken lopen. Wanneer de vrouw, Tamaki (Hinako Saeki), bijna omvalt, helpt Kazuko haar thuis te brengen. Ze raakt vervolgen totaal in de ban van haar.

Het verhaal van deze Japanse rolprent is op z’n minst raar te noemen. Het is dan ook niet vreemd dat de film uit het land van de rijzende zon afkomstig is. Hoewel er absoluut meer bizarre films op de markt zijn, weet ‘Gips’ toch een apart gevoel op te roepen. Reden hiervoor is de geheimzinnige Tamaki, gespeeld door Saeki. De koudbloedige blik in haar ogen zorgt voor een vreemde spanning. het gevoel bekruipt dat er constant iets staat te gebeuren wanneer deze goed spelende actrice in beeld verschijnt.

Vreemd kan vaak ook afstotend werken. Dat is bij ‘Gips’ ook deels het geval. Er wordt weinig achtergrond informatie over de twee hoofdrolspelers gegeven, waardoor de kijker moet gissen naar de beweegredenen van de acties van beide dames. Dit gaat ten koste van de geloofwaardigheid van de film. Gelukkig maakt regisseur Akihiko Shiota er geen ellen lange zit van. Na tachtig minuten is hij er wel klaar mee.

Toch heeft deze aparte titel wel iets. De twee hoofdrolspelers spelen beide een prima rol en het elke keer weer de vraag wat er precies gaat gebeuren. Hierdoor wordt de film alles behalve voorspelbaar. De cinematografie is wat afstandelijk en de sets zijn wat duf en saai. ‘Gips’ is zeker geen topper, maar verdient het ook niet om helemaal afgekraakt te worden. Kortom: in de categorie kleine voldoende.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten