vrijdag 30 mei 2014

Three Times / Zui hao de shi guang (2005)

Land: Taiwan
Regie: Hou Hsiao-hsien
Cast: Shu Qi, Chang Chen, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/05/three-times-zui-hao-de-shi-guang-2005.html
De film bevat drie los van elkaar staande verhalen die telkens door dezelfde acteurs worden gespeeld. Verhaal 1 speelt zich af in 1966: May (Shu Qi) werkt in een kleine biljartzaal waar op een dag voor zijn dienstplicht Chen (Chang Chen) binnen komt wandelen. Hij valt als een blok voor de Taiwanese schone. Tijdens een kort verlof gaat hij terug naar de biljarttent. Als hij erachter komt dat May er niet meer werkt, gaat hij op zoek naar haar. Verhaal 2 speelt zich af in 1911: Mr. Chang (Chang) is een schrijver die zijn baas Mr. Liang overal volgt. Hij ontmoet een courtisane (Shu) die snakt naar haar eigen vrijheid, in de tijd dat Taiwan bezet werd door de Japanners. Ze hoopt dat Mr. Chang haar daarbij kan helpen. Verhaal 3 speelt zich af in het Taipei van 2005: De film volgt de moeizaam verlopende relatie tussen de zangeres Jing (Shu) en haar vriend Zhen (Chang).

Het leukste aspect van ‘Three Times’ is dat drie verschillende verhalen, in drie verschillende tijden door dezelfde twee hoofdrolspelers worden gespeeld. Zowel Shu en Chang bewijzen zonder moeite verschillende personages neer te kunnen zetten. Beide treft geen blaam in deze rolprent.

Alle drie de verhalen spelen zich in een erg langzaam tempo af. Er gebeurt vrij weinig en is soms gewoonweg saai te noemen. Dan is drie kwartier per verhaal zelfs veel te lang om boeiend te blijven. Toch hebben vooral het eerste en tweede deel ook wat positieve punten. Zo is de cinematografie van het eerste deel fraai, vooral in combinatie met de prachtige biljart spelende Shu. De tweede verhaallijn wordt gespeeld als een stomme film.  De stemmen zijn, op de zang na, niet te horen en de dialogen worden met tekstonderbrekingen op het beeld getoond. Een leuke afwisseling. Het derde verhaal heeft weinig memorabele momenten en is dus de minste van de drie.

Regisseur Hou Hsiao-hsien heeft duidelijk creatief lopen spelen met de film. Dat moet gewaardeerd worden. Het is daarom jammer dat het niet echt lekker uitpakt. De rolprent is te langdradig en in de drie verhalen gebeurt er te weinig om te boeien. Op papier interessant, maar in de praktijk een tegenvaller.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten