vrijdag 23 mei 2014

Metro Manila (2013)

Land: Filipijnen
Regie: Sean Ellis
Cast: Jake Macapagal, John Arcilla, Althea Vega, Moises Magisa, Erin Panlilio, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/05/metro-manila-2013.html

Oscar (Jake Macapagal), z’n vrouw Mai (Althea Vega) en hun twee kleine kinderen verruilen de rijstplantages voor de hectiek van de grote stad. Omdat ze niet meer rond kunnen komen op het platteland, besluiten ze de gok te wagen en werk te zoeken in de miljoenenstad Manila. Banen zijn schaars en overleven in de grote stad blijkt moeilijker dan gedacht. Hun problemen lijken opgelost als Oscar een baan in de beveiliging weet te bemachtigen. Zijn werk als chauffeur in een geldtransportwagen is echter niet zonder risico’s.

Deze Filipijnse thriller schetst een akelig realistisch beeld van het drukke, chaotische en pauper leven in de grootsheid dat metro Manila heet. Zowel op het platteland als in de stad is het lastig om een normale boterham te verdienen. Toch maken vele mensen de stap richting de stad, waardoor een leven in de sloppenwijken onontkoombaar lijkt. Om aan de armoede te ontsnappen zijn de mensen tot alles in staat. Corruptie is dan ook aan de orde van de dag. Dit alles weet de regisseur Sean Ellis op intense wijze vast te leggen.

De rolprent vertelt een interessant en vooral ook spannend verhaal. Je voelt de gehele film lang alsof er iets staat te gebeuren. Dit zorgt voor spanning, maar uiteindelijk ook voor enige vorm van voorspelbaarheid. Het moment is onzeker, maar dat er iets gaat gebeuren lijkt al snel vast te staan.

‘Metro Manila’ is een verrijking voor de Filipijnse filmindustrie. Een prima verhaal in een authentieke Filipijnse setting. De cast is overtuigend en audiovisueel valt er niets te klagen. Dat de film wat clichés aandoet moet de Britse filmmaker maar vergeven worden, want met ‘Metro Manila’ zet Ellis goede eerste stappen in de Aziatische filmwereld.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten