vrijdag 6 juni 2014

Ilo Ilo (2013)

Land: Singapore
Regie: Anthony Chen
Cast: Angeli Bayani, Koh Jia Ler, Yeo Yann Yann, Chen Tian Wen, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/06/ilo-ilo-2013.html
Er heerst crisis in de jaren negentig van de vorige eeuw in Singapore. De familie Lim neemt een nieuwe schoonmaakster in dienst. De Filipijnse Teresa (Angeli Bayani) probeert  zo een beter leven voor haar zoon op te bouwen. Een van haar nieuwe taken is het zorgen voor de ondeugende zoon des huizes Jiale (Koh Jia Ler). De relatie in het Singaporese gezin verloopt stroef en dat lijkt met de komst van Teresa alleen maar erger te worden.

Ilo Ilo geeft een realistisch beeld van het Singapore eind jaren negentig. De crisis treft de gezinnen hard en het leven wordt er niet makkelijker op. Dit weerspiegelt zich in menig gezinssituatie. Zo ook in het gezin van de familie Lim. De moeizame relatie tussen de jonge rebellerende zoon, zijn strenge moeder (Yeo Yann Yann) en z’n baan verliezende vader (Chen Tian Wen) komt goed terug op het doek. Ook het moeizame leven van de nieuwe schoonmaakster wordt treffend weergegeven.

Een van de punten waardoor de film zo realistisch aanvoelt is het prima acteerwerk. Alle hoofdrol spelers overtuigen. Dit mag verwacht worden van de ervaren acteurs, maar ook de piepjonge Koh weet zich prima te handhaven. Naast de goede cast verdient de regie ook een pluim. Helemaal als blijkt dat dit Chen’s eerste feature film is.

Ilo Ilo is een prachtige rolprent uit deze kleine Zuidoost Aziatische stadstaat. De ontwikkeling van een gezin in verval wordt prima weergegeven door de uitstekend spelende cast. De film weet constant te boeien en de dikke honderd minuten gaan vlug voorbij. Een meer dan verdienstelijk debuut voor de talentvolle jonge regisseur Chen.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten