vrijdag 16 mei 2014

Letter from an Unknown Woman / Yi ge mo sheng nu ren de lai xin (2004)

Land: China
Regie: Xu Jinglei
Cast: Xu Jinglei, Lin Yuan, Jiang Wen, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/05/letter-from-unknown-woman-yi-ge-mo.html

China in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Een dertienjarige meisje (Lin Yuan) botst op straat per ongeluk tegen een veel oudere man  (Jiang Wen) aan. Deze botsing maakt vooral bij de kleine meid indruk. Jaren later komt ze (Xu Jinglei) de man weer tegen en is hij geen moment uit haar gedachten geweest. Als ze bij elkaar komen lijkt voor haar een droom werkelijkheid te worden. Het loopt echter allemaal anders. Een zelfde situatie lijkt zich, tot haar spijt, enkele jaren later weer te ontpoppen.

Het verhaal wordt aan de kijker gebracht doormiddel van een voorgelezen brief die de mannelijke hoofdrolspeler aan het chronologische einde van het verhaal toegestuurd krijgt. Een leuk concept. De rustige en mooie stem van hoofdrolspeelster cq. regisseur Xu Jinglei  klinkt de gehele film lekker in de oren.

Niet alleen is de Chinese schone een genot om naar te luisteren, maar ook haar spel is goed verzorgd. Dat moet ook gezegd worden van haar jongere zelf en de rest van de cast. Naast het goede spel valt ook de muziek in positieve zin op. Prachtige achtergrond muziek van zowel typische Aziatische instrumenten als piano solo’s zorgen voor een absolute meerwaarde. Ook de cinematografie gooit hoge ogen.

Er is eigenlijk weinig aan te merken aan dit mooie Chinese drama. Het acteerwerk scoort over het hele spectrum een voldoende, maar de visuele stijl en de muziek zijn het die de film echt beter weten te maken. Met ‘Letter from an Unknown Woman’ doet Xu Jinglei  prima zaken met haar tweede regieklus.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten