vrijdag 2 mei 2014

19 (2000)

Land: Japan
Regie: Kazushi Watanabe
Cast: Daijiro Kawaoka, Kazushi Watanabe, Takeo Noro, Ryo Shinmyo, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/05/19-2000.html


Op klaarlichte dag wordt de nietsvermoedende student Usami (Daijiro Kawaoka) een auto ingetrokken. Al snel wordt duidelijk dat de kidnappers hem niet meer laten gaan, ondanks ze geen kwade bedoelingen met hem hebben. De groep, bestaande uit drie mannen onder leiding van Yokohama (Kazushi Watanabe), doet niets anders dan met de auto van hot naar her rijden. Hoewel Usami in het begin probeert te ontsnappen, lijkt hij na verloop van tijd vrede met de situatie te hebben en een aparte vorm van kameraadschap krijgt gestalte.

’19’ kan het best omschreven worden als een drama in een semi-roadmovie stijl met komische elementen. Een goede mix met een prima balans tussen komedie en drama. Verwacht geen flauwe grappen, maar eerder subtiele situaties waar een glimlach niet onderdrukt kan worden.

Opvallend is dat Watanabe, naast schrijver en regisseur, ook een van de hoofdrollen op zich neemt. Deze stoere kerel weet in alle drie zijn taken z’n mannetje te staan. Vooral als creatieve baas van de Japanse productie weet hij zijn stempel het hardst te drukken. De film kenmerkt zich vooral door de wat grijze look en rauwe elektrische gitaar klanken. Ook de lange onafgebroken scenes zijn op Watanabes conto toe te schrijven.

Het is, echter, niet alles goud wat er blinkt. De montage is soms erg houterig te noemen en de overgangen komen soms wat amateuristisch over. Er zit weinig tot geen verhaal in de film, wat overigens niet per definitie betekent dat het slecht is, maar iets meer diepgang zou voor de kijker niet verkeerd zijn. De ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt is desondanks interessant genoeg om een voldoende binnen te slepen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten