vrijdag 31 januari 2014

Graceland (2012)

Land: Filipijnen
Regie: Ron Morales
Cast: Arnold Reyes, Menggie Cobarrubias, Dido De La Paz, Leon Miguel, Ella Guevara, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/01/graceland-2012.html
Marlon (Arnold Reyes) werkt als dienstjongen voor de familie van de corrupte congresman Changho (Menggie Cobarrubias). Het gaat helemaal mis als Marlon Elvie (Ella Guevara), zijn dochter, en zijn baas z’n dochter ophaalt van school. Een doorgedraaide agent (Leon Miguel) weet de hand te leggen op de kinderen. Het ging de kidnapper echter alleen om het kind van Changho, maar ook Elvie is erbij betrokken. Om de meisjes ooit nog terug te zien moet Marlon precies doen wat de kidnapper van hem vraagt.

Ontvoeringen zijn niet geheel ongewoon op de Filipijnen. Regisseur Ron Morales heeft van ‘Graceland’ dan ook een akelig echte film weten te maken. Corruptie, wraak en alles wat God verboden heeft: het zit er allemaal in. Hoewel de filmmaker een zeer negatief beeld over zijn thuisland schetst, een des te positievere uitwerking heeft dat op de rolprent. Door dicht bij de werkelijkheid te blijven weet de film te boeien én te overtuigen.

Bijna de gehele film is uit de hand geschoten. De camera staat hierdoor dus zelden echt stil. Dit draagt bij aan de donkere en grillige sfeer die makers voor ogen hadden. Hierdoor is de paniek van Marlon en Changho zowel te voelen als te zien. Wat natuurlijk ook helpt is het prima spel van de hoofdrolspeler zelf.

‘Graceland’ is een intrigerende thriller die prima in elkaar steekt. Door het fraaie verhaal en de authentieke sfeer van de Aziatische archipel die de rolprent uitstraalt, mag het zich een van de betere films van Filipijnse komaf noemen.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten