vrijdag 10 januari 2014

Touch of the Light / Ni guang fei xiang (2012)

Land: Taiwan
Regie: Chang Rong-ji
Cast: Huang Yu-Siang, Sandrine Pinna, Lee Lieh, Hsieh Kan-Chun, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/01/touch-of-light-ni-guang-fei-xiang-2012.html

De blinde Siang (Huang Yu-Siang) en de in een sapjeszaak werkende Jie (Sandrine Pinna) hebben beiden een artistieke passie. Siang blijkt een begenadigd pianist te zijn en Jie droomt ervan al dansend haar brood te verdienen. Waar de moeder van Sie geen heil ziet in een artistieke opleiding, zo erkent Siangs moeder weldegelijk het talent van haar zoon. Zij stuurt hem dan ook naar het Taiwanese equivalent van het conservatorium. Het leven als zelfstandige student is voor de blinde Siang een hele opgave. Als Siang en Jie elkaar ontmoeten, blijkt dat voor beide een belangrijk moment.

Het verhaal is gebaseerd op het leven van Huang Yu-Siang: een piano wonderkind. Wie anders dan Huang zelf weet hoe het karakter geportretteerd moet worden, zullen de producers gedacht hebben. Het is namelijk de pianist zelf die zijn leven vertolkt op het witte doek. Naast prima acteerwerk is hij ook verantwoordelijk voor alle muziek in de film. Het mag geen verrassing zijn dat juist dit onderdeel een van de sterkste punten van de rolprent is.

De muziek is niet het enige sterke punt. Het camerawerk is bovengemiddeld en ook de acteurs spelen prima. Niet alleen de hoofdrolspelers maken indruk, maar ook de bijrollen weten te overtuigen. Regisseur Chang Rong-ji weet er tevens voor te zorgen dat de film niet te veel op de negatieve aspecten van het blind zijn blijft hangen. Huangs positieve karakter en dito kijk op het leven krijgen ruim baan.

‘Touch of the Light’ weet Huangs interessante verhaal op de juiste manier over te brengen. Zowel visueel als verhaaltechnisch. Een cliché vertoning ligt voor de hand, maar regisseur Chang weet dat verstandig te vermijden. Een mooi geschoten, realistisch en positieve film is daarvan het resultaat.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten