vrijdag 17 januari 2014

House of Flying Daggers / Shi mian mai fu (2004)

Land: China / Hong Kong
Regie: Zhang Yimou
Cast: Zhang Ziyi, Andy Lau, Takeshi Kaneshiro, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/01/house-of-flying-daggers-shi-mian-mai-fu.html

In China ten tijden van de Tang dynastie, heerst er een corrupte overheid over het land. Een rebellerende groep die zichzelf de ‘Flying Daggers’ noemt, smeedt een plan om iets terug te doen. Officier Leo (Andy Lau) krijgt bezoek van een danseres genaamd Mei (Zhang Ziyi). Al snel blijkt dat ze een aanslag op hem wil plegen en wordt ze achter slot en grendel gezet. Jin (Takeshi Kaneshiro), een collega van Leo valt voor de schoonheid van Mei en helpt haar ontsnappen. Samen vluchten ze voor de staatssoldaten en gaan op zoek naar de ‘Flying Daggers’. Niets is echter wat het lijkt.

‘House of Flying Daggers’ is een schitterend epos van regisseur Zhang Yimou, wiens naam pronkt op vergelijkbare periodestukken zoals ‘Hero’ en ‘Curse of the Golden Flower’. Maar ook het rustige en tevens zeer fraaie ‘Raise the Red Lantern’ staat op het conto van deze prijswinnende filmmaker. Daarnaast was hij als regisseur verantwoordelijk voor de opening- en slotceremonie van de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Een spektakelstuk is aan Zhang dus wel toevertrouwd.

De rolprent laat zich het best omschrijven als een kruising tussen een drama en een martial arts titel. Beide aspecten komen ruimschoots aan bod en worden samen prachtig in beeld gebracht. De (soms) klassieke over de top gevechten zijn mooi gechoreografeerd en op dito wijze vastgelegd. Maar het verhaal, met de nodige verrassingen, wordt gedragen door de dramatiek. Liefde, eer en verraad zijn de hoofdthema’s die door het trio Zhang, Lau en Kaneshiro op puike wijze aan de man worden gebracht. Speciale aandacht gaat uit naar de bloedmooie Zhang, die ook hier laat zien een van China’s allergrootste in haar vak te zijn.

De film heeft absoluut geen moeite om de aandacht voor de volledige twee uur vast te houden. De interessante verhaallijn, toffe gevechten en de fraaie locaties maken van deze titel er een om van te genieten. Zowel voor de drama fans als voor de martial arts fanaten is ‘House of the Flying Daggers’ van harte aan te raden.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten