vrijdag 29 november 2013

The Scent of Green Papaya / Mùi du du xanh (1993)

Land: Vietnam
Regie: Tran Anh Hung
Cast: Lu Man San, Tran Nu Yên-Khê, Nguyen Anh Hoa, Vuong Hoa Hôi, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2013/11/the-scent-of-green-papaya-mui-du-du.html

De tienjarige Mui (Lu Man San) komt als dienstmeisje werken bij een familie in het Saigon van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het gezin verloor hun eigen dochter al op vroege leeftijd en daarom wordt Mui, voornamelijk door de moeder, goed behandeld. Als na tien jaar de familie redelijk in verval is geraakt, kunnen zij de dan twintigjarige Mui (Tran Nu Yên-Khê) niet meer betalen. Ze wordt ondergebracht bij Khuyen (Vuong Hoa Hôi), een rijkere vriend van de familie, waar Mui toevallig van kinds af aan al een oogje op heeft. Haar leven zal nooit meer het zelfde zijn.

Hoewel de complete cast uit Vietnam komt, is de film in zijn geheel in Frankrijk opgenomen. Dat is er absoluut niet aan af te zien. De set ziet realistisch uit en zit slim in elkaar. De camera weet mooi gebruik te maken van de vele open ramen en deuren, waardoor overal in beeld de actie door kan gaan. Je merkt dat over elk shot goed is nagedacht. Ook over de muziek is nagedacht. De soundtrack is vooral in de eerste helft erg goed. In het tweede deel verandert de muziek aanzienlijk. Het geeft een soort spookachtig gevoel, iets wat niet echt bij het beeld en het karakter van de film past.

Zonder al te veel dialoog en met vooral veel alledaagse klussen laat regisseur annex schrijver Tran Anh Hung in een rustig tempo zien hoe het simpele leven van de jonge Mui eruit ziet. Mui, zowel jong als oud, geniet volop van de kleine dingen in het leven. Dit maakt haar zo sympathiek. Ze wordt door zowel Lu als Tran Nu prima gespeeld.

Het voor een Oscar genomineerde ‘The Scent of Green Papaya’ laat twintig jaar na dato zien nog steeds een prachtige rolprent te zijn. Door het lage tempo en het ontbreken van een echt narratief verhaal zal het enkele kijkers toch afschrikken. Dat geldt in sommige gevallen ook voor het onnodige dierenleed.


Waardering 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten