vrijdag 1 november 2013

Dearest / Anata e (2012)

Land: Japan
Regie: Yasuo Furuhata
Cast: Ken Takakura, Yûko Tanaka, Kôichi Satô, Tsuyoshi Kusanagi, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2013/11/dearest-anata-e-2012.html
Om de laatste wens van zijn vrouw Yoko (Yûko Tanaka) in vervulling te laten gaan, maakt Eiji (Ken Takakura) de lange reis naar Nagasaki om aldaar de as van zijn overleden echtgenote in zee uit te strooien. Met een zelfgebouwde camper rijdt de docent houtbewerking van de plaatselijke gevangenis de lange wegen af, terugdenkend aan de fijne herinneringen uit zijn huwelijk. Onderweg komt hij verschillende kleurrijke figuren tegen.

'Dearest' laat zich het best omschrijven als een kalme roadmovie down memory lane. Al reizend naar z’n einddoel passeert Eiji verschillende plekken waarbij hij met weemoed terugdenkt aan zijn overleden vrouw Yoko. Flashbacks vertellen de geschiedenis van hun liefdesleven. Een mooie reflectie op het leven, het huwelijk en de dood volgt.

Het gezicht van de oprecht verraste Eiji, hij weet namelijk niet waarom zijn vrouw niets over de missie heeft gezegd toen ze nog in leven was, spreekt de gehele film boekdelen. De rol van Eiji lijkt op het lijf geschreven van de ‘Clint Eastwood uit Japan’. Met ruim tweehonderd films op zijn conto kan Takakura uit een flink vat ervaring tappen.

Yasuo Furuhata’s 'Dearest' is om verschillende redenen een aanrader. Naast het feit dat Takakura en de rest van de cast sterk spelen, geeft de film je ook een kleine toer van het fraaie Japan. De manier waarop de personages zijn neergezet en de situaties waarin de hoofdpersoon zich weet te begeven, geven een geloofwaardig beeld van het verhaal waardoor het meeleef-gehalte absoluut stijgt.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten