vrijdag 22 november 2013

I am Happy / Na-neun Heang-bok-hab-ni-da (2008)

Land: Zuid-Korea
Regie: Yun Jong-chan
Cast: Bin Hyun, Kim Bo-young, Kim Hong-pa, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2013/11/i-am-happy-na-neun-heang-bok-hab-ni-da.html
Het leven samen met een demente moeder en agressieve broer heeft zo z’n tol geëist van Man-su (Bin Hyun): een mentale inzinking is het gevolg. Hij wordt opgenomen in ziekenhuis, maar hijzelf is ervan overtuigd dat hij gezond is. De doctor (Kim Hong-pa) wordt zodoende zijn grootste vijand. In zijn verwarde staat wordt hij verliefd op Su-kyeong (Kim Bo-young), zijn verpleegster. Zij zit zelf echter met haar eigen problemen in de maag.

Hoewel de titel misschien anders doet vermoeden, is ‘I am Happy’ absoluut geen vrolijke film. Sterker nog, een voornamelijk depressief gevoel overheerst de gehele lengte van de rolprent. De problemen van Man-su spreken tot de verbeelding en ook Su-kyeongs situatie  komt soms wel erg dichtbij. Er zijn ongetwijfeld mensen die zich persoonlijk kunnen identificeren met de Koreaanse verpleegster.

De meeste credits gaan uit naar hoofdrolspeler Bin. Hij weet zowel in verwarde als normale staat te overtuigen. Maar ook Kim heeft geen moeite om de tranen te laten zien. Over de acteerprestaties is dus absoluut niets aan te merken. Iets meer interactie tussen deze twee karakters zou de film nog een tikkeltje beter maken.

De rolprent van regisseur Yun Jong-chan zit goed in elkaar. Het switchen tussen de tijd van ín en vóór het ziekenhuis roept in het begin enige verwarring op, maar dat verdwijnt al rap. Een iets minder depressief gevoel en iets meer interactie tussen Bin en Kim zou van ‘I am Happy’ een nog betere film maken. Desalniettemin wordt er een ruime voldoende gescoord.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten