vrijdag 2 augustus 2013

Center Stage / Ruan Lingyu (1992)

Land: Hong Kong
Regie: Stanley Kwan
Cast: Maggie Cheung, Han Chin, Tony Leung Ka Fai, Carina Lau, e.a.




Het leven van een bekende filmster gaat niet altijd over rozen. Zo wordt in deze gedramatiseerde documentaire de laatste paar jaar van Ruan Ling-yu’s (Maggie Cheung) korte leven getoond. De uit Shanghai afkomstige actrice maakte in de jaren dertig van de vorige eeuw een snelle race naar de top van de filmindustrie, alwaar ze na een buitenechtelijke affaire op vijfentwintigjarige leeftijd zichzelf van het leven berooft.

Speelfilm en documentaire worden letterlijk gecombineerd in Center Stage. Zo wordt er afgewisseld tussen gespeelde reconstructies én origineel beeldmateriaal van zo’n tachtig jaar geleden. Daarnaast worden ook stukjes interview met de hoofdrolspelers van weleer getoond. Om toch een duidelijk verschil te maken met de geacteerde scènes, hebben ze de documentaire gedeeltes, geheel in stijl met de oude printen, in zwart wit gelaten.

Hoewel het concept absoluut uniek en creatief aanvoelt, gaat het toch enigszins ten koste van het tempo van de film. Zij die de film omwille van het interessante verhaal willen zien, zullen zich wellicht storen aan de relatief vele onderbrekingen. Om de zoveel tijd wordt het spel namelijk onderbroken voor wat flarden aan antiek materiaal, waardoor je minder in het (geacteerde) verhaal gezogen wordt.

Center Stage is niet je standaard drama. Door de documentaire toevoeging, dat op een bijzondere manier verwerkt is, is deze rolprent van Stanley Kwan niet voor iedereen weggelegd. Echter, zij die het intrigerende levensverhaal van China’s grootste filmster uit de jaren dertig op een fraaie wijze tot zich willen nemen, zullen in deze twee-en-een-half uur voldoende aan hun trekken komen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten